10.3.2016

Tokojuttuja ja Savon reissu

Tokovideo antaa edelleen odottaa itseään, en ole saanut aikaiseksi.
Nyt kuitenkin vähän kuulumisia ja kuvia.

Kuvat otettu 5.3.

Puun runko on ehkä vähän huono paikka ottaa rakennekuvaa?

Tokojuttuja
Tänään ennen ruokaa kokeiltiin vähän sivulletuloja ja ihan yhden-kahden askeleen seuraamisia + sivulla maahanmenoa. Aika kehityskelpoinen näppärä neiti kyllä. Sitä maassa pysymistä saa vähän vahvistella, kun olisi vähän liian herkästi nousemassa ja namiavulla edelleen mennään sivulletulot.

Ai miksi ei vielä häivytetä namiapua?
Kerran se jäi sivulletulokäskyllä kiertämään mua ympäri. Siis... vaikka mun käsi täynnä nakinpaloja oli siinä odottamassa. Ja se on tehnyt sitä ennenkin, että tämänpäiväinen ei ollut eka kerta. Se älyää sivulletulossa siis hyvin vahvasti sen, että mut pitää kiertää. Nyt se pitäisi saada sisäistämään, että se tärkein osa sitä temppua on se oikealle kohdalle pysähtyminen ja istuminen. Eli sivulletuloa voisi kokeilla niin, että koira on mun takana / selvästi mun oikealla puolella. Menisi huomio siitä kiertämisestä siihen sivulle oikeaan kohtaan hakeutumiseen.


Olen nyt kaukoja tehnyt tuon kanssa vähän enemmän kuin ehkä tarpeen. Ne sujuu jo aika näppärästi. Joten jos vaikka keskityttäisi sivulletuloon ja sitten vaikka siihen luoksetulon eteen istumiseen. Ja se... noutokapula... Näin niinkun sisätiloissa.
         Ulkona voisi sitten panostaa lähinnä siihen häiriönkestävyyteen, fiilikseen ja sen sellaiseen. Että tarvis kai vaan mennä johonkin vilkkaalle paikalle tekeen sellasia superlyhyitä, supermegajeejeekivoja leikkihetkiä ja siinä sivussa joku satunnainen yks helppo liike ja koira autoon. Mulla kun tuppaa vähän nuo treenit venähtämään kun "jos mä nyt vielä kerran tän ja sit tän liikkeen..."


Savon reissu
Viime sunnuntaina lähdettiin katsomaan, mitä miehen kotipaikalle Savoon kuuluu. Tosca matkusti ensimmäistä kertaa pidempää matkaa takapenkillä, edellisenä päivänä kokeiltiin ihan lyhyillä matkoilla. Hyvinhän tuo sujui Toscalta, kuten arvelinkin, suurimman osan ajasta makoili tai nukkui.

Perillä meitä odotti kolme sekarotuista, miehen perheen koirat. Tavattiin metsässä ns. ei kenenkään maalla. Tosca haukkui melkein äänensä käheäksi ja sattui myös pieni yhteenotto, josta ei seurannut sen kummempaa, sen enempää ulkoinen kuin sisäinenkään puoli ei mennyt tästä rikki. Loppua kohti seropit olivat aikalailla välinpitämättömiä Toscaa kohtaan, mutta neiti itse kävi vähän kierroksilla ja haukkui ja ylireagoi moneen asiaan. Jokseenkin sovussa siirryttiin autoilla määränpäähän ja sisätiloissa Toscalla oli alkuun selvästi hankalampaa. Kyllä se siitä sitten rauhoittumaan alkoi, mutta selvästi ylireagoi muihin koiriin.
         Illasta Tosca vietti sitten jonkin aikaa yksin yläkerrassa, rauhoittui sinne omaan häkkiinsä hyvin, oli varmaan aika väsynyt jo. Aamulla lauman nuorimmainen, pikkuinen Armas (olisiko ollut 4v) sai jo ulkona tulla vähän haistelemaankin, vaikka Tosca selvästi oli tilanteesta jännittynyt. Eiköhän nämä kesällä, kun ollaan enemmän ulkona, opi tulemaan toimeen jotenkuten. Maanantaina aamupäivästä lähdettiinkin sitten kaupunkiin, jossa miehellä oli vielä kaksi työpäivää jäljellä. Yövyttiin miehen siskon luona, jossa ei ollut muita koiria.


Ruotsissa viime syksynä näin monien liikkeiden ikkunoilla koiria hengailemassa. Siis omistajiensa työpaikoilla. Tosca ei ehkä sellaiseen soveltuisi, maanantain perusteella, ainakaan ilman perusteellista totuttamista. Niin, ne vieraat, sisälle tulevat ihmiset. Ne on Toscan mielestä kamalia ja niitä pitää haukkua. Paitsi jos ne tulee tarpeeksi lähelle, niin sitten voi ehkä kiivetä syliin nuolemaan naamaa, vähän tyypistä riippuen. Olen paikantanut tämän ongelman johtuvan todennäköisesti siitä, että neidin tärkeä sosiaalistumiskausi meni Englannissa kasvattajan luona. En toki voi tietää mitä siellä on tehty ja tapahtunut, mutta vaikuttaa siltä, että ei tuo hirveästi kotiin tulevia vieraita ole nähnyt, eikä lauman ulkopuolisia koiria.
          Hengattiinkin sitten pääasiassa toimiston puolella maanantaina. Tiistaina oltiin paikalla vain vähän aikaa ja silloin neiti T olikin paljon nätimmin. Tiistaina käytiin kaupunkikävelyllä keskustan läpi ja siellä Tosca liikkui oikein fiksusti ihmisvilinässä. Tosin, muita nelijalkaisia ei tullut vastaan, paitsi ihan lopussa yksi rähisevä pikkuterrieri yllättäen nurkan takaa, jota me molemmat säikähdettiin ja Toscan reaktio oli tottakai sitten sen mukainen.

Kokonaisuutena reissu oli kuitenkin hyvin opettavainen, varmaan myös koiralle, ja sujui odotuksiin nähden ihan hyvin. Reissulta ei julkaistavaa kuvamateriaalia löydy, kun keskittyminen meni 110% sinne minne pitikin, eli koiraan.

Edelleen 5.3. Ylempien kuvien jälkeen lähdettiin mun vanhempieni luo
tapaamaan sukua ja Tosca oli oikein nätisti... kuten kuvasta näkyy!

Nyt nukkumaan... Jos vaikka huomenna jaksaisi editoida sitä videomatskua?

2 kommenttia:

  1. Ruotsissa laki määrää, että koirat saa olla yksin maksimissaan 6h, niin varmaan siksi niitä otetaan siellä työpaikoille mukaan. Oispa kivaa, jos onnistuis omallakin työpaikalla, mutta terveystarkastaja ei ehkä ilahtuisi koirista leipomossa. Sisko kyllä tykkäis.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, joo leipomo on ehkä vähän huono paikka koiralle... Se pitäisi ehkä pukea johonkin umpihaalariin :''D

      Poista

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)