30.4.2016

Mätsärit nro 4 + tokoilua

Toinen punainen nauha!

Kaikki kuvat otettu 27.4.

Mun juoksuasento ei ehkä oo kovin edustava?


Keskiviikkona 27.4. oli taas mätsärit. Napattiin meidän toinen punainen nauha. Punaisten kehästä ei taaskaan päästy palkinnoille. Mutta ehkä vielä joskus... Isoja aikuisia kun on aina järkyttävän paljon, niin menestymisen mahdollisuudet on väkisinkin pienet. Sen sijaan esim. veteraaneja oli kokonaiset 4kpl, joten ne kaikki pääsivät palkinnoille.

Mätsäripaikalla Tosca ei olisi ollenkaan malttanut käyttäytyä. Se haukahteli, hyöri, pyöri ja korvat oli ihan kadoksissa. Olin jo ihan varma, että nyt ei tuu mistään mitään, mutta pariarvostelussa neiti menikin sitten tosi hyvin! Tuomari kehui sen alaleukaa, taisi verrata muihin paikalla oleviin nahkoihin, jos oikein käsitin.

Väliajaksi vein Toscan autoon, ja kun kaivoin sen punaisten kehää varten autosta, sama perseily jatkui kehän ulkopuolella. Punaisten kehässä se alkoi taaaaas juostessa haukkua, ja nyt en kyllä yhtään tiedä miksi, kun ei edes juostu lähellä muita. Tottakai komensin sitä, mutta se auttoi vain muutaman metrin ajaksi.

Punaisten kehässä

Jälkeenpäin ajatellen, olisi selkeästi pitänyt antaa vähän kovemmin palautetta että tuollainen ei todellakaan ole sallittua. Joku siinä ryhmässä juoksemisessa kuitenkin on, kun ei tuo pariarvosteluissa ole koskaan mun kanssa haukkunut.

Kaiken kukkuraksi mulla oli taas väärät kengät alustaan nähden ja kaksi pitkää kierrosta asfaltilla alkoi todella sattua, viimeinen puoli kierrosta oli jo kuvistakin katsottuna tuskaisen näköistä. Noi mun koivet on vaan niin tajuttoman herkät... Raivostuttavaa. Onneksi mä en ole agilityihminen.

Nyt vain pidetään peukkuja, että neiti osaisi siellä KV-näyttelyssä pitää sen kuononsa kiinni kehässä.

Collieillako pitkä kuono?

Osaa se näköjään vapaanakin seistä ihan mukiinmenevästi.

Aiheesta kukkaruukkuun... Olen nyt Aktiivicollieiden ja Kyröskosken Käyttökoirien jäsen.

Ollaan menossa Aktiivicollieiden PK-tottispäivään 15.5. kun sellainen sopivasti Tampereella järkätään ja Kyröskosken Käyttökoirien BH-kurssi alkaa jo ensi viikon torstaina (hypätään mukaan kurssille josta 2 kertaa mennyt ja 6 jäljellä).
Mahdollisesti jatketaan heti perään toinen BH-kurssi jos siltä näyttää. Ei me nyt kuudella kerralla valmiita olla, kai. Kouluttaja kyllä vaihtuu toiselle kurssille, mutta enpä minä noita tunne vielä muutenkaan, hyvä saada eri koutsien näkemystä.Perjantaina aamupäivästä käytiin tokoilemassa läheisellä kentällä.

Eikä se näköjään ole kiinni kuin siitä, että mä teen oikeita asioita. Tosca oli ihan super verrattuna aiempaan! Meillä oli ohjelmassa paikkamakuu, merkin kierto, kapulan pito ja jäävä maahanmeno - olin ihan lapulle suunnitellut, kerrankin! Tämän ansiosta treeni kokonaisuudessaan pysyi myös täydellisen mittaisena, videon alkuperäinen pituus 11,5min. Sain siitä noin puolet tiivistettyä pois.


Videoiden editoinnissa alkoi ilmetä ongelmia, kun mies vaihtoi mulle vanhemman, mutta tehokkaamman näytönohjaimen kuin edellinen. Se kun ei olekaan sitten ihan täysin yhteensopiva win10 kanssa ja jotkut ohjelmat, mm. se mainio ilmaisohjelma Resolve, sanovat kops, kun yrittää esimerkiksi videoa avata editoitavaksi. Vaihdettiin sitten se tehottomampi takaisin, niin sain videon Resolvella leikeltyä. Täytyy (kaiken muun ohella) ruveta säästämään uuteen (tai käytettyyn, mutta parempaan) näytönohjaimeen.

Paikkamakuuseen se jäi ihan näppärästi, mutta sitten kun mä hetkeksi käänsin selän, se oli noussut seisomaan. Siis ihmettelen, että se silti jäi paikalleen, eikä lähtenyt mua kohti. Videolta kun jälkeenpäin katsoin, totesin sen nousseen heti, kun pysähdyin selkä siihen päin. Joku väärä lamppu syttyi collien päässä? Tätä täytyy kokeilla pian uudestaan ja ottaa vaikka pieni peili avuksi, että näen selkäni taakse ja pääsen heti korjaamaan.

Meni käskystä takaisin maahan ja pysyi. Tätä täytyy nyt vahvistella paljon, että siellä maassa sit kans pysytään vaikka maailman tappiin asti. Olis meinaan BH-kokeessa aika bueno, jos se koira pysyis sen toisen koiran koko suorituksen ajan maassa kiltisti, minä selkä koiraan päin. On meinaan aika pitkä aika, voi mennä varmaan johonkin kymmeneen minuuttiinkin huonolla tuurilla. Ja ehdottomasti tarvitaan sitä häiriötreeniä myös. Onneksi paikallaolo nyt sinänsä on Toscalle ihan suhteellisen iisi juttu, eikä vaadi mitään järkyttävän suurta työmäärää.

Paikkiksen jälkeen otettiin ihan pari perusasento-namista luopumista, eli koiran piti ottaa kontaktia muhun, että sai namin, joka oli eri puolella koiran päätä. Videoltakin näette. Kunhan sitä saa rakennettua tarpeeksi vahvaksi sille, pääsee seuruussa helpommin kokonaan eroon siitä käden seuraamisesta.


Merkin kierto olisi pitänyt aloittaa ihan baby steps, puolen metrin etäisyydeltä. Mutta kyllä mä vielä opin. Ja nätistihän se kiertäminenkin sieltä sitten tuli useampaan otteeseen. Muutamasti se kyllä kaatoi tötsän, mistä ei tietenkään palkkaa tullut, mutta toisaalta noi mun tötsät on superkevyitä... Ehkä just hyviä siksi, että se koira oppii, että se ihan oikeasti kierretään kunnolla, eikä kävellä sen yli. Lisäksi kaiken maailman hyörimistä ja ihmettelyä, mitä näette videollakin. Mutta kyllä se pian sille selkenee, että mitä sen kentällä kököttävän tötsän kanssa tehdään.

Kapulan pitoa saatiin muutamia hyviä toistoja, muutamasti se pudotti/ei ottanut kunnolla kiinni/loikki mua päin. Mutta eiköhän nuo oo ihan helposti kitkettävissä, kunhan se saa tuon liikkeen ideasta kiinni. En usko, että tämänkään liikkeen kanssa tulee mitään järkyttävää ongelmaa. Videolta taas huomasin jälkeenpäin, kuinka se alkoi käydä vähän liikaa kierroksilla = vähän liikaa toistoja ehkä. Kapulan pidon loppuun otettiin vielä yksi nouto - se on kyllä tosi kiva, kun se noutaa niin iloisesti! Nyt vaan se kapulan heitto, että se malttaisi odottaa sen ajan paikallaan + palautus ilman mua päin hyppimistä.

Seuruuta tehtiin pieniä pätkiä, jotta sain niitä jääviä maahanmenoja tehtyä. Seuruussa se tuntui olevan paremmin mukana, ei laamaillut niin pahasti, mutta vähän olisi pitänyt herätellä sitä rauhallisemman liikkeen jäljiltä ja kaivaa sitä draivia enemmän esille sitä kautta. Toki mulla oli nyt namit taas hyvin mukana, että saan sen laamailun kitkettyä heti alkuun.

Jäävissä mun pitäisi itse olla tarkempi siinä maahan käskytyksessä, että ensin käsky ja heti perään käsiapu. Nyt kun huomasin helposti tekeväni niin, että käsky ja käsiapu tuli samaan aikaan, jolloin koiralla ei ole aikaa reagoida siihen, että joku käsky tuli jostain. Mä alan itse jotenkin tässä liikkeessä käymään niin pahasti ylikierroksilla, että ei ihme, jos vähän sählään.Jäi kyllä ihan superhyvä mieli, varmaan myös koiralle. Kyllä se osaa ja tekee ja oppii, kunhan mä itse vaan osaan sen kanssa tehdä ja vaatia sen huomion itseeni haahuilun sijaan. Eiköhän me tästä nyt taas päästä hurjaa vauhtia eteenpäin, varsinkin kun on BH-kurssia ja PK-tottispäivää tulossa ja edelleen paljon koulutuksesta ammennettuja ideoitakin käyttämättä. Samaan aikaan täytyy muistaa olla olematta itselleen liian ankara - ei ekan koiran (eikä välttämättä vielä toisenkaan) kanssa voi vielä osata kaikkea. Videolta hölmöilyjä katsoessaan ei auta muuta kuin ottaa opikseen. Ja kokeneempien vinkkejä todellakin kannattaa kuunnella.


Ruutunauhoja varten muuten ostin oranssia nauhaa! Voisin tuosta tehdä useammankin ja myydä pari, niin saisi vähän kuluja katettua samalla. Onhan tuo varmasti kapeampaa kuin oikeat kisoissa käytettävät jne. mutta omiin treeneihin ehkä jopa parempi, että kapeampi ja ehkä huomaamattomampi nauha koiran silmiin. Löytyypähän sitten kokeissa se ruutu puolta helpommalla! Kunhan muistaa sitten ennen koetta kokeilla säännönmukaisillakin nauhoilla, että se koira ei hämmenny kisoissa niiden erilaisuudesta.
         Että jos kiinnostaa, niin hihkaiskaa. Ne menee kätevästi postissakin kyllä, kun ei oo niin paksua ja leveää matskua. Hinta on varmasti sopuisa, vaikka ei ne toki ihan kahdella eurolla lähde - katsotaan sitä tarkemmin sitten kun saan edes sen oman tehtyä.

Ihan ite kuvasin, miehen kameralla.
Ei se oo vinossa, luulette vaan...

Nyt sain jo puut melko suoraan!

Huomenna se sitten on, Tampere KV. Iiiik!

ps. Joku saattoi jo huomatakin yläpalkkiin tupsahtaneen uuden sivun "2016" eli sinne kerään listaa tapahtumista tältä vuodelta ja siellä on myös Toscan tavoitteet näkyvillä. Vuoden loputtua ajattelin siirrellä sen sitten normaaliksi postaukseksi, jossa myös käydään samalla vähän läpi tätä vuotta ja katsotaan, mitä niille tavoitteille kävikään. Lisäilen sinne myös tulevaisuudessa tapahtuvia juttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)