26.7.2018

Toscan kylpytakki

Johan sitä on kaksi vuotta suunniteltukin... Kylpytakin ompelemista.
Olen jopa meinannut ostaa valmiina kaupasta, mutta eihän tuolle mitkään valmistakit sovi.

Mutta tässä se nyt vihdoista viimein on!
Ja ihan itse ommeltu, alusta loppuun.


En ole koskaan aiemmin tällaista ommellut, joten kankaaksi valikoitui mummulta saatu vanha pyyhe, jossa oli pari tahraa ja yksi reuna vähän rispaantunut. Ne oli onneksi helppo jättää käyttämättä, koska pyyhe oli melko iso. Oli tilaa leikata ehjistä ja siisteistä kohdista. Eikä ollut pelkoa, että kaupasta "kalliilla" ostettu uusi hieno kangas menisi hukkaan. Vaikka eipä pyyhekangas nyt kovin kallista ole!

Kävimme keväällä äidin kanssa mummun pyyhekaapin läpi ja karsimme sieltä reunoista rispaantuneet, reikäiset ja tahraiset pyyhkeet pois. Niitä lähti aikamoinen läjä mun mukaan, mutta kaappi näytti silti karsinnan jälkeen edelleen aika täydeltä. Ihan tuli kyllä tarpeeseen tämä operaatio, mummu kun ei itse raaski koskaan mitään heittää pois. Oli iloinen, kun joku teki sen hänen puolestaan, eivätkä vanhat pyyhkeet joutuneet roskiin.

Pentuja vartenhan ne oli, mutta päätyvät nyt sitten muihin juttuihin, kuten siivousräteiksi ja käsityömateriaaleiksi. Jos sitten vielä jotain jää yli, niin ne olen luvannut viedä lahjoitukseen.

Remmitkin ovat kierrätysmateriaalia, olen jostain roskiin menneestä repusta leikellyt ne talteen. Vaikka olishan mulla rullakaupalla ihan uuttakin vastaavaa materiaalia olemassa.Joku pikkuapulainen tuli mukaan pönöttämään, koska siitähän saa NAMIA!


Takin kaavaa on parista eri takista piirretty - Hööksin Showmaster-takista päälliosa ja Hurtta Extreme Warmerista mahaläppä. Ihan ei vielä tällä kokemuksella piirretä alusta asti omia kaavoja, mutta toisaalta, miksi tarvitsisikaan? Ottaa vaan parhaat palat valmiista takeista!

Näitäkin tosin jouduin aika rankalla kädellä muokkaamaan: Mahaläppää kapeammaksi etujalkojen välistä ja pidemmäksi mahan alta. Selkäpuolelle tuli pepun päälle muotolaskos, jotta takki istuu takaa paremmin ja eteen "halkio", joka antaa tilaa liikkumiselle.

Aika pitkälti mentiin "sovita ja sovella" -tyylillä. Jouduin herättämään Toscan varmaan kymmeniä kertoja uniltaan sovittamaan takkia, että tiesin, mitä muutoksia täytyy vielä tehdä. Onneksi se on kärsivällinen ja kiltti, seisoo paikallaan ihan just niin kauan kun tarvii. Eikä sille varmaan paha fiilis tästä jäänyt, saihan se toki palkkioksi nameja.

Kauluriosan tein ihan omasta päästä vähän mittailemalla, siihen tosin pitää vielä lisätä kiristyskuminauha, jotta se pysyy ylhäällä, eikä valu. Onneksi olin fiksu ja jätin sitä varten valmiiksi aukon, kun ompelin kauluksen reunan taitetta.


Kylpytakin ompelin tottakai mummulareissua edeltävänä iltana. Onneksi sisko oli kuskina, koska ilta saattoi ompelun takia "vähän" venähtää ja yöunet jäädä aika vähäisiksi. Inspiraatio ei aina iske ihan parhaaseen mahdolliseen aikaan, ainakaan minulle.

Tämä takki onnistui kyllä ihan yli odotusten, varsinkin ollakseen ensimmäiseni. Purkamistakaan ei ihan hirveästi tarvinnut harjoittaa tämän tekeleen kanssa (toisin kuin yleensä) ja kovin suuria kehitystä vaativia juttuja ei jäänyt mieltä kaivertamaan.

Ja kaiken kukkuraksi! Tämä pysyy Toscan päällä suorassa!!! Ensimmäinen takki ikinä, joka ei valu toiselle kankulle edes pidempään päällä oltuaan! Ja tein sen itse! Kai nyt saa olla aika tyytyväinen? Kerrankin?

Tämähän vaan tarkoittaa sitä, että joudun jatkossakin ompelemaan tälle neidille takit itse. Onneksi nyt ihan heti ei ole suurempia tarpeita... Jonkun hupparityylisen voisi tosin...


Toscan väri on oikeasti oranssi, mutta ehkä mä nyt jotenkin pystyn sopeutumaan tähän vaaleanpunaiseen kylpytakkiin. Tai ehkä teen joskus vielä paremman version oranssina?

Vaikka onhan tää nyt kyllä aika söpö... Vaikka itse sanonkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)