4.4.2019

Ringan geenitestit

Ringan poskisolunäyte lähti joitain viikkoja sitten kohti Venäjää.
Nyt on kaikki tulokset tulleet.

MDR1 -/- (lääkeaineyliherkkä)
DM DM/N (kantaja)
Karvanlaatu S/S (ei kanna pitkäkarvaisuutta)

Labrana tosiaan Zoogen.

Ennestään tiedettiin vanhempien perusteella:
CEA non-carrier (normaali, ei kantaja)
PRA (rcd2) non-carrier (normaali, ei kantaja)


Sinänsähän nämä tulokset eivät Ringan elämään vaikuta, vanhempien tulosten perusteella tiesin jo valmiiksi, että se on DM:n osalta joko normaali tai kantaja, eli siis toisin sanoen sillä ei itsellään ole vaaraa sairastua siihen, kuten ei myöskään aiemmin tiedettyihin silmäsairauksiin.
        Lääkeaineyliherkkyys sen sijaan pitää muistaa koiraa lääkitessä ottaa huomioon, tietyt lääkeaineet eivät sovi, mutta muuta haittaa siitä ei pitäisi olla, kun hevostalleillakaan ei käydä - lähiaikoina ivermektiinillä madotettujen hevosten lannassa on riski, jos yliherkkä koira sitä syö.

Sen sijaan Ringan tulevaan jalostuskäyttöön tällä on merkityksensä. Ringalle (mikäli sitä jalostukseen tulevaisuudessa käytetään) harkitsen vain DM N/N -tuloksen geenitesteistä saaneita uroksia. DM on selkäydinrappeuma, joka alkaa tavallisesti oireilla vasta vanhemmalla iällä. En halua laittaa maailmalle yhtäkään koiraa, jolla on riski sairastua tähän. Sairastuneet kuitenkin menevät monttuun ennen aikojaan, eikä sitä toivo yhdellekään koiralle, vähiten omille kasvateilleen. Kantajat sen sijaan


MDR1 on vähän sellainen, että olisi kiva pyrkiä tilanteeseen, että lääkeaineyliherkkien koirien määrä vähenisi ja lopulta niitä ei syntyisi enää ollenkaan, mutta kun se ei vaikuta koiran elämään... Niin mielummin sitä painottaa niitä muita asioita jalostuksessa. Kuten niitä oikeasti elämänlaatuun vaikuttavia sairauksia, luonnetta ja niin edelleen. Sen takia, on kiva jos sattuu uros, joka on tämän osalta +/+ (eli normaali, jolloin pennut olisivat kantajia, mutta eivät itse yliherkkiä), mutta se on vain kiva plussa, ei varsinainen kriteeri urokselle.
         MDR1 on vähän sellainen "hyvä tietää omasta koirasta" -asia, jotta osaa varmistaa eläinlääkäriltä, että käyhän tämä lääke nyt varmasti koiralleni. Ja pitää koiran pois tallilta hevosten madotuksen jälkeen, mikäli hevoset sellaisella aineella madotetaan. Samoin kuin ei-yliherkäksi testatun kanssa voi sitten tarvittaessa käyttää tiettyihin loishäätöihin sitä ivermektiiniä, vaikka se onkin nykyään käymässä aika harvinaiseksi. Joihinkin juttuihin se on kuitenkin vailla vertaansa.
        Ja minulla esimerkiksi, kun on liskoja, jos sattuisi niille tulemaan punkkeja (matelijoilla on omat punkkinsa, jotka ovat siis tarttuvia loisia, samaan tapaan kuin esimerkiksi nenäpunkki koirilla), täytyisi olla niiden häätämisessä tarkkana, koska siihen käytetään ivermektiini-valmisteita. Tähän mennessä sellaisia kiusankappaleita ei ole meillä näkynyt, mutta aina kun uusi matelija saapuu, se pidetään alkuun kokonaan eri huoneessa kuin muut matelijat, karanteenissa, jotta tämmöiset kiusat eivät leviä koko porukkaan. Yksi on helpompi hoitaa kuin kaikki!

Karvanlaadun osalta, Ringa ei tule saamaan pitkäkarvaisia jälkeläisiä (pinoja eli pitkäkarvaisia nahkoja) ja sen voisi siis yhdistää myös pitkäkarvaiseen collieen (vaatii erikoisluvan), jolloin kaikki pennut olisivat lyhytkarvaisia, mutta kantaisivat pitkäkarvaisuutta geeneissään. Myöskin pitkäkarvageeniä kantavaa urosta voi siis käyttää ilman "pelkoa" pinojen syntymisestä.
         Älkääkä nyt siis käsittäkö väärin, mulla ei sinänsä ole mitään pinoja vastaan, ja on todella hyödyllistä myös pitkäkarvaisille collieille ja niiden geenipoolille, jos pinoja siirretään pehkorekisteriin ja käytetään sillä puolella jalostukseen. Mutta toisaalta on ihan kiva, ettei tarvitse syntyneistä pennuista arpoa, ovatko ne nyt pitkäkarvaisia vai eivät - nahkapennuissakin kuitenkin on joskus yksittäisiä pörröisemmän näköisiä kavereita, joista sitten kuitenkin kasvaa ihan normaalin näköisiä lyhyellä karvalla varustettuja collieita.


CEA on collieiden yleisin silmäsairaus ja sen osalta Ringalle voidaan käyttää urosta, jolla on tämä sairaus. Pennut tulisivat olemaan kantajia, eivät siis itse sairaita. Samoin voin huoletta käyttää sille urosta, jota ei ole geenitestattu tämän osalta. Tämä onkin hyvä, koska se laajentaa kivasti niiden valittavissa olevien urosten määrää - tosin, harvaa sitten on myöskään testattu DM:n osalta, jos ei ole tätäkään testattu.
         CEA on vähän sellainen, että kaksi kantajaa nyt ehkä voisin yhdistää, jos se uros nyt on muuten ihan täydellinen nartulleni (laskennallisesti 25% pennuista sairaita, 50% kantajia ja 25% normaaleja eli ei-kantajia). Ensisijaisesti pyrin siihen, että CEA-sairaita ei synny, mutta kun jalostuksessa on niitä muitakin asioita huomioon otettavana. Mutta kantajaa ja sairasta en missään nimessä haluaisi yhdistää (50% sairaita, 50% kantajia). Tämä ei onneksi ole mikään ihan hirvittävä ongelma, nahkacollieista kuitenkin löytyy ihan kohtuu hyvin koiria, jotka eivät ole kantajia - kuten Ringa, ja myöskin Tosca. Pikkuhiljaa toivottavasti yhä enemmän ja enemmän, jotta jossain vaiheessa päästään siihen, että yhtäkään CEA-sairasta pentua ei enää synny. Onneksi geenitestaaminen on jo nyt yleistynyt todella mukavasti.
        CEA:n lievin olomuoto CH tai CRD, ei vaikuta koiran elämään. Valtaosa sairaista on juurikin näitä. Se on silmänpohjan suonikalvon synnynnäinen vajaakehitys, joka yleensä peittyy pikkupentuajan jälkeen. Siksi collieilla yleensä on silmätutkimukset jo ennen luovutusikää. Ringallahan tätä ei ole tehty, koska se on tuontikoira, mutta onneksi se ei voi geeniensä ansiosta tätä silmäsairautta sairastaa. Ringa menee siis silmäpeiliin sitten, kun on täyttänyt vuoden. CEA:sta on pari vakavampaakin versiota, coloboma ja ablaatio, jotka ovat sitten vakavampia juttuja - ja syy siihen, miksi tämän sairauden määrää halutaan vähentää.

PRA on etenevä verkkokalvon surkastuma, joka aiheuttaa alkuun hämäränäön huonontumista ja sokeuttaa koiran lopulta kokonaan. En itseasiassa tiedä, miten yleistä tämä on collieilla, mutta aika harvoja on tämän osalta geenitestattu. Kiva kuitenkin, että Ringan vanhemmat on. Voidaan olla tämän osalta huoletta, sekä elämässä ylipäätään, että jalostuksen osalta.


Kuvituksena vielä muutamat kuvat Ringan 5kk-päivältä, kun ei nyt ole tuoreempiakaan ja niitä sen verran paljon, etten ihan kaikkia viitsinyt yhteen postaukseen tunkea.

Nyt jäädäänkin sitten terveystutkimusten osalta odottamaan Ringan kohdalla sitä maagista yhden vuoden ikää, jonka jälkeen voidaan ruveta suunnittelemaan silmätarkkiin ja luustokuviin menemistä.

Uuden tulokkaan, Vargan, osalta jännäillään pentutarkkia ja sitten MyDogDNA -testien tuloksia (jotka kasvattaja ottaa kaikilta pennuilta, miten kiva!) - sieltä saadaan sitten tietää esimerkiksi tämän pikkutyypin MDR1-tulos ja valtava määrä muita juttuja. Ennestään on tiedossa, että se on CEA kantaja ja DM normaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)