8.5.2019

Operaatio VEPE

Meillä on Toscan kanssa sellainen pieni projekti...
Haluttais suorittaa VEPE SOVE eli vesipelastuksen soveltuvuuskoe.


Ja siinähän on se hauskuus, että soveltuvuuskokeen liikkeet on tasan samat kun alokasluokan liikkeet. Eli... Siitä on aika pieni kynnys sitten kisoihinkin. Ja sitten kun on alokkaan suorittanut, niin eihän siitä kummoinen matka ole seuraavaan luokkaan... ja niin edelleen.

Haasteenahan vepessä on treenipaikan saaminen. Eli vähän se sama kun suojelun treenaamisessakin - muutenhan me oltais jo Toscankin kanssa treenaamassa huvin vuoksi suojelua. Mutta kun sitä ei huvin vuoksi pääse treenaamaan. Treenipaikat on tiukassa jo kisaamaan haluavillekin. Vepessä rajoittaa kaluston ja sopivien rantojen puute.

Onneksi aloittaa voi ihan omitoimitreenaamalla niitä juttuja, joita voi treenata kaverin kanssa ilman sen kummempia välineitä. Ja sittenhän jäljellä ei oikeastaan olekaan sen kummempaa, kuin veneestä hyppääminen, joka olis ihan uutta. Joten Toscan tuntien, mä melkein sanoisin et iisii. Hyppäähän se laituriltakin, pois päin rannasta ja omistajastaan, miksi se ei hyppäisi veneestä mun kutsusta? Toki tätäkin siis pitää treenata, mutta oletan sen olevan se helpoin osuus tässä lajissa.

Lisään tähän kuvitukseksi muutaman lievästi aiheeseen liittyvän kuvan viime kesältä.

Tuo kuvissa näkyvä punainen patukka on muuten Bilteman mallistoa ja killuu tällä hetkellä lähirannan koivun latvassa. Oikeasti, en valehtele, se ON siellä latvassa, korkealla ja pysyy. Heitin sen vahingossa sinne syksyllä... Hups.


Katsoinkin tähän liittyen SporttiRakin luennon "Suunnitelmissa vepe" jonka piti mm. legendaarisen Simba-labbiksen (ks. instagrammissa #kuningassimba) kanssa kisannut Jessi Landen. Ja sain taas lisää kipinää tähän touhuun jota jo tuossa alkukeväästä kovasti intoilin! Suuret kiitokset Jessille luennosta!

Kaikkia tämmöisiä kivoja luentoja pääsee seuraamaan (livenä tai jälkikäteen) SporttiRakin jäsenet! Mulle SporttiRakki sponssasi vuoden jäsenyyden ja olen aika super innoissani tästä. Osallistutaan myös pentusten kanssa SporttiRakin pentukurssille, joka on toki sitten ihan oma erikseen ostettava kurssinsa. Melkoisesti sisältöä saa kuitenkin jo jäsenmaksulla käyttöönsä!

Mutta, mennään itse asiaan ja laitetaan tähän vähän jotain muistiinpanoja ja suunnitelmia, nämä ei ole suoraan luennolta vaan osin omaa ideointia ja osin ihan koeohjeesta poimittua.


Tiivistetysti liikkeet SOVE / ALO:

1. Uinti 50m
Koira hyppää veneestä, jossa voi olla apuohjaaja pitämässä koiraa kiinni. Ilman apuohjaajaa koiran on pysyttävä veneessä pitämättä.

2. Esineen vientie 30m
Koira vie esineen rannalta veneeseen, apuohjaajalle tai sen puuttuessa koetoimitsijalle. Esine on oma, tuomarin hyväksymä.

3. Veneen nouto 30m
Veneessä vetoköysi ja vähintään 2 ihmistä. Koira lähtee rannalta ja köysi annetaan koiralle tuomarin merkistä.

4. Hukkuvan pelastaminen 30m
Pelastettava pudottautuu veneestä ja loiskuttelee vettä. Koira lähtee rannalta, ui pelastettavan luo ja tarttuu pelastettavan kädessä olevaan patukkaan TAI pelastettava tarttuu koiran valjaissa oleviin lenkkeihin.

SOVE: hyväksytty jos väh. 65p.
ALO: 1.tulos väh. 90p, 2.tulos väh. 80p, 3.tulos väh. 65p.
Maksimipistemäärä on 100, 25p per liike.

En mene seuraaviin luokkiin tässä sen syvemmin, mutta liikkeet vaikeutuvat niissä luonnollisesti. Luokkia on siis kolme ALO, AVO ja VOI, soveltuvuuskoe täytyy olla suoritettuna ennen tätä. Ja soveltuvuuskoetta voi yrittää kolmesti, sen jälkeen peli on ko. koiran kanssa lopullisesti pelattu. Lansut ja nöffit eivät tarvitse soveltuvuuskoetta, tämä on niiden rodunomainen koe. Bonuksena niille on oma junioriluokka, jossa on vain kaksi liikettä. SOVE sen sijaan on avoinna kaikille rekisteröidyille rotukoirille.

SOVE pitää luonnollisesti saada läpi vain kerran. Kahdella ALO 1-tuloksella nousee avoimeen, kolmella AVO 1-tuloksella voittajaan ja kolmella VOI 1-tuloksella saa vepevalion (FI VPVA) arvon. Lisäksi tarvitaan toki se ainainen näyttelytulos, vähintään H. VEPEn ikäraja näyttelytulokselle poikkeuksellinen 24kk, muissa lajeissa se on 18kk.

Linkit Kennelliiton PDF:iin:
VEPE SÄÄNNÖT
KOEOHJE


Hyviä pointteja:

 • Koiraa pidetään kaulapannasta kiinni kokeessa(kin) ja siellä ei juurikaan ole käyttäytymissääntöjä, "kunhan se ei pure ketään ja pysyy hanskassa"
 • Koira saa huutaa ja riekkua, siitä ei vähennetä pisteitä
 • Yhden liikkeen suoritukseen on aikaa 4min
 • Käytössä on 6 käskyä per liike SOVE/ALO (AVO: 3 ja VOI: 2)
 • Käsky on max. koiran nimi + yksi käskysana (esim. "tänne" tai "Tosca tänne" = 1 käsky "Tosca tule tänne" tai "tule tänne" = kaksi käskyä. Kädet selän takana/taskussa = jatkuva käsky -> vähentää pisteitä nopeasti)
 • Liikkeet suoritetaan yksi kerrallaan ja pitkä(hkö) tauko välissä (helppo käyttää vihjeitä ennen liikettä -> vähentää tarvittavia käskyjä)
 • Koiraa ei koskaan hypytetä lasikuituveneestä, loukkaantumisvaara (treeneissä ja kokeissa käytössä kumiveneet joissa ns. hyppymatto reunalla)
 • Esineen vientiä ja veneen hinaamista voi harjoitella muillakin välineillä (esim. uimapatja, suppauslauta, puhallettava krokotiili...)
 • Koiralle pelastusliivit treeneissä (helppo opettaa pois sitten myöhemmin)
 • Kaikille veteen / veneeseen meneville ihmisille pelastusliivit
 • Saaaappaaaat (ellei ole hellekelit)
 • Treenata ja kisata ei koskaan sinilevässä tai ukonilmassa
 • Kun koira osaa, muista varioida treenejä, ettei koira kyllästy


Asioita, joita voi treenata kuivalla maalla (ja kannattaakin):

 • Esineen vieminen (tuntemattomalle) avustajalle - tämän oltava ehdottoman mieluinen ja vahva liike jo maalla ja mieluusti pitkällä matkalla!
 • Painavan esineen hakeminen köydestä vetämällä, esim. pulkan, maton, renkaan?
 • Apuohjaajan ("hukkuvan") hakeminen kuivalla maalla patukasta "taluttaen" / ylipäätään leikkiminen ja palkan ottaminen apuohjaajilta / tuntemattomilta
 • Erilaisten esineiden pitäminen suussa, kantaminen, vieminen
 • Pelastusliivien pitäminen (sekä ohjaajalla ja koiralla) jos se tuottaa koiralle hämmennystä


Eli nyt vaihe yksi: Kaiva jostain se apuohjaaja. Siskoooo?

Sitten vaihe kaksi... Osta köysiä. Kelluvia sellaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)