4.2.2020

Ringan silmätarkki

Ringa kävi 8.1. silmätarkissa.

Hämeen Spanielikerho Ry järjesti joukkotarkistuksen Lempäälässä ja me saatiin onnekkaasti peruutuspaikka. Ja eihän sieltä silmistä mitään erikoista löytynyt, terveet silmät! Nyt odotellaan vielä tuloksen ilmestymistä KoiraNettiin (kyllä, edelleen...).

Ja nyt kun silmistä puhutaan, niin Ringahan on CEAn osalta non-carrier eli ei kanna ollenkaan kyseistä sairautta aiheuttavaa geeniä, on siis itse terve ja ei voi myöskään siis saada CEA-sairaita pentuja edes geneettisesti sairaan uroksen kanssa.
         CEA näkyy monesti silmissä vain pentuna, jonka takia suurin osa colliepentueista silmätarkastetaan alle luovutusikäisinä - itse en kuitenkaan näe tätä niiden pentueiden kohdalla erityisen tarpeelliseksi, joiden geenit tiedetään ko. sairauden osalta.

Seuraavaksi, terveystarkkien osalta, odotetaan kun Varga täyttää vuoden (24.2.) ja sen jälkeen suunnataan Ventelälle heti 27.2. ja kuvataan molemmat nuoret neidit samalla kertaa. Meiltä on sinne jotain 90 kilometriä, joten ei mikään ihan lyhyin matka. Säästän vähän aikaa ja bensarahaa, kun ajan sinne vain kerran ja saan ns. kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Toisaalta kaksi rauhoituksen jäljiltä sekavaa junnukoiraa samaan aikaan... Ei välttämättä paras idea.
         Ringahan on välikuvattu (lonkat ja selkä) ja siellä ei löytynyt muuta ihmeellistä kuin yksi puuttuva kylkiluupari (mahd. VA1 tai VA0 lisähuomautuksella), joka ei siis koiran elämään vaikuta eikä estä jalostukäyttöä. Ringahan siis välikuvattiin takapään liikkeen takia, joka sitten kuitenkin ilmeni vain lihasjumiksi/kasvukivuiksi (oli todella liukas talvi). Toivotaan siis että Kennelliitto on lonkista ja selästä samaa mieltä, ja että etupäästä ei löydy myöskään mitään ikävää. Etupää jännittää sen takia vähän, kun Ringan brittivanhemmat ja suuri osa sukulaisista on kuvattu vain lonkistaan. Joten... vaikka Ringa on jo kertaalleen kuvattu, silti jännittää sen tulokset enemmän kuin Vargan.

Molemmilta siis kuvataan lonkat, kyynärät ja selkä. Selästä kennelliitto lausuu LTV ja VA. Spondyloosia ei saa alle 2v, mutta en koe sitä erityisen tärkeäksi, koska hyvin hyvin harvoin siltä kaksivuotiaalta nahkacollielta sieltä mitään muutoksia löytyy. Kuvataan selkiä sitten joskus vuosia myöhemmin uudelleen, jos aihetta on. Harrastusten takia haluan jokatapauksessa ne luustokuvat nyt 1-vuotiaana ottaa.

Lisäksi Vargalla on silmätarkki 12.3. joukkotarkissa, kuten Ringakin. Samassa paikassakin jopa, mutta eri yhdistyksen järjestämänä. Niin että, olishan nekin voinut samalla kerralla hoitaa, tietysti... Onneksi tätäkään ei tarvitse collieiden kanssa olla uusimassa, vaan ainakin toistaiseksi yli 1v iässä tehdyt silmälausunnot on lopun ikää voimassa.

Eläinlääkärihommista puhuttaessa mainittakoon, että kaikilla kolmella koiralla on myös rokotukset tämän vuoden aikana, Ringalla nyt helmikuussa (itseasiassa ollaan menossa huomenna), Vargalla alkukesästä ja Toscalla loppuvuodesta. Olispa ihan liian helppoa, jos ne kaikki voisi rokotuttaa samalla kerralla, mutta Ringan rokotukset ehtii vanhentua juuri vähän ennen kuin Varga täyttää vuoden, joten niitä kahta ei voi kuitenkaan rokottaa samalla kertaa nyt.


Paino-koko -tietoja:

- Ringa on kotimittauksella todettu olevan edelleen selvästi alle sen 51cm alarajan, noin 50cm. Painoa vähän reilu 15kg.

- Vargasta sain hyvin epämääräisen kotimittaustuloksen 56cm, joka on jo narttujen ylärajalla. Se, miten todenmukainen tuo mitta on tai lähinnä ei ole, on sitten ihan oma tarinansa, koska tuota otusta ei ollut ihan helppo yksin mitata. Painoa sillä oli tammikuun puolivälissä 19,9kg eli eiköhän se synttäreihinsä mennessä (24.2.) riko sen 20 kilon rajan.

- Tosca on punnittu viimeksi joskus syksyllä, ja se painoi 17,7kg. Se tuntuu olevan aika hyvä paino sille. Tosca on mitattu ihan kunnolla, joskus, ja todettu sen olevan 51,5cm.


Koitan saada junnut jossain vaiheessa mitattua jollain kunnon mitalla avustajien kera, koska eihän nämä kotona rullamitalla tehdyt mittaukset ole kuin vähän sinne päin arvioita ja näyttelyissäkin ne mittaavat (jos mittaavat) vähän sinne päin, millä sattuu alustalla.

Näyttelyistä puheen ollen, meidän näyttelyvuosi tosiaan aloitetaan toukokuun alussa, HauHau DogShowssa, Tampereella. Ilmoitin Black Friday -tarjouksesta hullaantuneena molemmat trikit molemmille päiville, Ringa nuoriin ja Varga junnuihin. Joten sieltä meidät voi sitten bongata ja moikkaamaankin saa toki tulla.
         Näillä näkymin ei ehkä käydä muuta kuin tuolla ja sitten syyskuussa collie-erkkarissa Espoossa. Tai ei ainakaan nyt ole vielä toistaiseksi suunnitelmia sen kummemmin. Nokia RN on lisäksi yksi sellainen hyvin mahdollinen, helppo vaihtoehto, kun se on tuossa ihan vieressä, alle 15min ajomatkan päässä.

Yritän kovasti saada jotain aikaan tässä välissäkin (esim. kuvia...), mutta palaan kirjoittelemaan viimeistään sitten luustokuvauksista ja/tai Vargan silmätarkista. Tällä hetkellä koulu haittaa harrastuksia - olen nimittäin kouluttautumassa kuorma-autokuskiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)