1.1.2021

Vuoden 2020 yhteenveto

Ja niin on taas yksi vuosi valunut ohi!

Kolmikko maaliskuussa 2020


Katsotaanpa ensin meidän edellisessä vuodenvaihteessa kirjatut suunnitelmat menneelle vuodelle...


 Joitain "varmoja" suunnitelmia:

- Molempien junnujen luustokuvat (lonkat, kyynärät, selästä VA ja LTV) ja silmätarkit
Nämä hoitui kivasti ja priimaahan sieltä pukkas. No Ringalta puuttuu viimeinen kylkiluupari (VA1), mutta se nyt jo tiedettiin välikuvista ja se ei Ringan elämään tai jalostuskäyttöön vaikuta.

- Toukokuussa HauHau DogShow (Tampere), molempina päivinä Ringa NUO, Varga JUN.
Mokoma korona... Tämä JA Laitilan ryhmis, johon olin myös trikkikaksikon ilmoittanut, peruttiin.

- Collie-erkkari syyskuussa, jos ei mitään katastrofia tapahdu, ehkä jopa Tosca mukaan?
Tätä näyttelyä ei sentään peruttu! Trikeille sileet ERIt ja Tosca kävi mielenvirkistykseksi pyörähtämässä lassieluokassa ilman sen kummempaa menestystä. Mutta mun koirien ikuinen EH-putki katkesi viimein, mikä oli ihan huippua!

Tosca täytti kesällä 7v

Tosca
- pysyä terveenä ja kunnossa
Tuossahan tuo on porskutellut. Hierottu on ja selkä oli syksyllä pitkän hierontatauon jäljiltä TODELLA jumissa, mutta muuteen ei mitään suurempaa ja seuraavalla hierontakerralla selkä oli pysynyt ihan mukavasti auki. Rokotuksetkin uusittiin.

- treenata sitä hemmetin ruutua...
Kokeiltiin taas uutta ehdotettua tekniikkaa, joka ei sekään toiminut parin aiemman kokeillun lisäksi. Päädyin sitten lopulta siihen kosketusalustaan mitä kukaan ei koskaan suositellut (paitsi takajalkaversiona, ja sitä Tosca ei tajua) ja johan alkoi etenemään ruutuhommat!

- ja paikkista porukalla
Syksyyn mennessä Tosca oli tehnyt YHDEN paikkiksen parinaan tuttu Minni-corgi. Marraskuussa alkanut viikoittainen hallivuorokaan ei auttanut tilanteeseen, koska paikkista ei vaan tullut treenattua.

- ja seuruun peruutus (pari askelta)
Niinettä mikä?? Ei oo täälläpäin näkynyt.

- että jotta jos vaikka kun oltais sit 2021 kisaamassa tokon avointa?
Vähän epäilen... Ehkä loppuvuodesta?

- startata rallytokoa ihan edes yhden kisan verran
No ei startattu. Mitään. Koronan takia muutenkaan ei tahtonut oikein kisoja olla ja en sitten viittiny maksaa lisenssiäkään tälle vuodelle. Rotumestikset olis vähän houkutellut, mutta nekin oli Oulussa asti ja sitten ne vielä siirtyi helmikuulle ja kohta ne varmaan peruuntuu kokonaan. Ja tarvitaan enemmän ratatreeniä ja mun pitää opetella kyltit!

Ringa täytti syksyllä 2v

Ringa
- pysyä terveenä ja kunnossa
Ringa on pysynyt kivasti terveenä :)

- käydä mätsäreissä
Ihan kuin koronan takia olis kauheesti mätsäreitä järjestettykään, mutta kerettiin me ihan alkuvuodesta yhdessä mätsärissä pyörähtämään, joka ei Ringan osalta mennyt yhtään hyvin. Mutta erkkarissa se silti esiintyi ihan kivasti, vaikkei mätsäreissä päästykään treenaamaan.

- saada näyttelyistä jotain muuta(kin) kun hylsyä
Kas vaan, saatiin erkkarista ERINOMAINEN, ja sehän oli aivan erinomaista se!

- treenata edes jotain, jotta vuoden lopussa osattais edes seurata ja mennä maahan
No on ne molemmat vähän edistyneet, muttei se täysin käsiavuton ole kummankaan osalta vieläkään.

- opetella lisää sitä leikkimistä ja lelun arvoa ja sen sellasta
No se noutaa ihan todella mielellään, taisteluleikit ei ole ainakaan vielä sen lempijuttu, mutta kyllä se vähän sitäkin osaa. Ja tykkää leluista, mutta se lempijuttu on tosiaan ihan ehdottomasti se noutaminen. Ja se noutaa vedestäkin, uimalla, mikä on yks iso saavutus ja siitä olen tosi ylpeä :)

Varga vietti alkuvuodesta ensimmäistä syntymäpäiväänsä

Varga
- pysyä terveenä ja kunnossa
Jotenkin ihmeen kaupalla Varga selvisi tästä vuodesta elossa ja ehjänä. Kun katsoo sen menoa tuolla metsässä, niin se on oikeasti ihan saavutus. Kun vauhtia on enemmän kun järkeä...

- käydä mätsäreissä
No Vargakin kävi yksissä mätsäreissä, samoissa kuin Ringa. Ja keuli aika pahasti siellä. Ei menestystä.

- saada näyttelyistä jotain muuta kun hylsyä
Varganaattorikin sai erkkarista ERINOMAISEN, vaikka vähän kyllä vaikutti siltä, että tuomari aika pitkään mietti mitä se tämmöselle kummajaiselle nyt antais. Ja Porista irtos Erittäin Hyvä. Et täähän meni odotuksiin nähden ihan tosi hyvin!

- treenata edes jotain, jotta vuoden lopussa osattais edes seurata ja mennä maahan
Se osaa mennä maahan, vauhdista ja aika pirun hienosti! Oon aika ylpee! Seuruukin eteni vuoden viimeisinä kuukausina tosi kivasti ja oon siitä ihan fiiliksissä ja ilmeisesti se osaa myös paljon muuta, mitä en oo ees tajunnut opettaneeni.

- ajaa edes muutama jälki
No se ajoi. Muutaman. Collieiden jälkitreeneissä sain vihdoinkin kiinni siitä, miten tää koira toimii ja miten sen saa työskentelemään jäljellä oikeassa mielentilassa ja se pointtihan oli siinä, että ennen sinne jäljelle menoa se koira pitää vaan yksinkertaisesti rauhoittaa. Huolella. Sithän se on ihan kauheen pätevä, eikä säntäile mihin sattuu, kun kierrokset ei oo ihan tapissa.

- kokeilla edes pari kertaa vetohommia
No ei synttärikuvia enempää kokeiltu vetohommia mut kokeiltiin viestiä! Ja sehän on vielä enemmän siistiä! Mun piiiiiitkän pitkän ajan haavelaji, jonka harrastamisesta haaveilin jo kauan ennen kun mulla oli yhtään ainoota omaa koiraa. Ja no, Varga rakastaa juosta ja on ehkä toivottavasti sopivan itsenäinen ja vahvaluonteinen... mutta se nähdään sitten kun saadaan treenejä vähän enemmän alle ja matkaa pidennettyä reilusti, että vieläkö se juoksee. Eikä se mitään, jos ei päästä tässä lajissa kisoihin asti, koska mun odotukset on ylittyneet jo ihan sillä, että olen ylipäätään päässy tätä lajia treenaamaan.

Lisäksi Varga aloitti vepen treenaamisen ja sekin on niin siistii! Eli ei haittaa yhtään ettei vetojuttuja pahemmin tehty, koska tehtiin kahta muuta tosi siistiä meille uutta lajia kuitenkin.

- opetella lisää sitä leikkimistä ja lelun arvoa ja sen sellasta
No sehän leikkii ja oikeesti ihan palkkautuukin, ja noutaa ja kantaa ja tuo mulle käteen ja taistelee niin maan pirusti kun nyt vaan tommonen vähän huonosti leikkimään opetettu collie voi leikkiä. Aina on vähän hiomista, ja välillä on kädet mustelmilla kun osuu vähän ohi, mutta ei se mitään. Pääasia on, että koira on ihan liekeissä, kun lelu otetaan esiin!

Ringa erkkarissa, © Linda Toivonen

Kasvatustyö
- tehdä taustatyötä mahdollisille tuleville pentusuunnitelmille
No on kuulkaa tehty! Ja alkaahan tässä suunnitelmia tosiaan olemaankin :) Niistä lisää ens vuoden tavoitteiden ja suunnitelmien katsauksessa, elikkä siis seuraavassa postauksessa!

- pitää sormet ja varpaat ristissä että terveystarkeista ei löydy mitään kurjaa
Ja eihän niistä löytynyt, joten iloisin mielin eteenpäin!

***********************

Siinä oli pikainen katsaus siihen, miten vuodelle 2020 asetetut tavoitteet täyttyivät. On me jotain tehty, vaikka aina ei siltä tunnukaan.

Lisättiin lajirepertuaariin ihan uusia juttuja, Vargalle ja Toscalle vepe eli vesipelastus, ja Vargalle myöskin viesti, ihan huippua! Uusista jutuista puheen ollen, Varga myös lenkkeili pyörän vieressä ekaa kertaa elämässään ja kukaan ei kuollut. Ja hyppäsi laiturilta, ihan tosta vaan. On se vaan ihan hillittömän magee koira, ja just niin omaan käteen sopiva.

Viestikoira Varga ekoissa treeneissä!

Korona oli vahvasti läsnä myös harrastuksissa, tapahtumia ja koulutuksia ja kisoja (joihin me ei tosin oltais oltu menossa) ja näyttelyitä peruttiin kasapäin. Lisäksi omat mielenterveydelliset ongelmat olivat vahvasti läsnä ja vaikuttivat koronaakin enemmän siihen, miten jaksoin koirien kanssa tehdä ja touhuta. Ei se itse tekeminen ole se ongelma, vaan se tekemään lähteminen. Tässä kohtaa sitä kiittää itseään suuresti siitä, että tuli kuitenkin, alkuperäisistä suunnitelmista poiketen ja ihan vahingossa päädyttyä tämmöiseen rotuun, joka ei hypi seinille vaikka aina ei jaksaisi tehdä ja touhuta sen kummempaa.

Loppuvuonna päästiin belgiporukan viikottaiselle hallivuorolle mukaan ja erityisesti Vargan seuruu lähti kivasti etenemään ja se teki ekoja kertoja kisakorkuista A-estettä, myös edestakaisena. Noiden kahden muun kanssa tehtiin paljon rallyliikkeitä ja rataakin muutaman kerran, JA Tosca aloitti vihdoinkin sitä ruudun opiskelua "kosketusalustalla" johon se keksi tarjota sen yläpuolella seisomista koskemisen sijaan, ja sehän mulle kävi vallan mainiosti - helpompi häivyttää.

Varga Yyterissä, © Jenni Harju

Valokuvia tuli otettua tavallista vähemmän ja käsiteltyä vielä vähemmän. Edellisvuotisiakin on vielä käsittelemättä, ihan hävettää... Toisaalta tuli otettua kauheen kivoja kuvia, kaikkien koirien synttärikuvat (Varga 1v, Tosca 7v ja Ringa 2v) onnistuivat tosi kivasti ja siskoni oli kaikissa näissä kuvauksissa auttamassa. Lisäksi pääsin käymään pitkään haaveilemalleni Yyterin koirarannalle ja hyvä ystäväni Jenni nappasi mun kameralla huikeita kuvia Vargasta siellä! Joten vaikka kuvia ei tullut ehkä otettua hirveän paljoa, varsinkaan verrattuna edellisvuoteen kun trikkikaksikko oli pentuiässä, niin täytyy kyllä sanoa että olen tämän vuoden kuviin hirveän tyytyväinen kokonaisuudessaan.

Joulukuvat kävi mun laumasta ottamassa ihana Aino Vakkilainen, Tampereen Tallipihalla, jonne menin bussilla, ekaa kertaa koko lauman kanssa. Oli ihan parasta saada "ulkoistettua" tämä, koska joulustressi painoi päälle ja en olisi itse varmaan saanut minkäänlaista joulukorttikuvaa aikaiseksi tälle vuodelle.

Meidän joulukorttikuva! © Aino Vakkilainen

Ja me kun ei kisattu tänä vuonna yhtään mitään, niin annetaan arvoa siskolle, joka sitä pääsi pienten koronan tuomien vaikeuksien jälkeen lopulta tekemään ja hankki vanhemman corginsa Minnin kanssa RTK1 ja RTK2 -koularit ja tokossa elämänsä ekasta startista ALO2 -tuloksen!


Heihei 2020, ei tule varsinaisesti ikävä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)