13.4.2017

CEA -/- !!!

Tosca on CEA non-carrier!
Eli ei kanna CEA-sairasta geeniä ollenkaan.

Jonkin aikaa sitten meiltä lähti kirje venäjälle, Zoogenille. Ja köyhdyin 55 euroa, mutta mihinpä sitä muuhunkaan rahojaan tuhlaisi. Tänään tulivat ensimmäiset tulokset, eli CEA. Ja tuloshan on paras mahdollinen, eli terve, ei kantaja. DM-tuloksia odotellaan vielä, sen osalta Tosca on joko +/- tai -/-. Ehkä ensi viikolla saadaan siitäkin tulokset.

Aivan mahtavia uutisia siis sen osalta, sillä CEA on collieiden yleisin silmäsairaus ja aika harvassahan nämä ei-kantajat ovat vielä - joskin onneksi varmaan lisääntymään päin, jos kasvattajat vaan viitsivät testauttaa koiria ja ottaa sen huomioon jalostuksessa. Nahkojen puolella tilanne on jo hyvinkin toiveikas, pehkoissa sen sijaan ei niinkään. Ja liian vähänhän näitä testataan Suomessa vielä.

Tässäkin asiassa voisi muunnosten väliset risteytykset (tai pina-koirien siirto pehkoiksi) auttaa eteenpäin pehkojen osalta. Niin, koska mä en suostu sanomaan näitä eri roduksi, samaa rotua ovat, vain eri karvanlaatu. Onneksi sentään joissain maissa näitä saa vapaasti risteyttää keskenään, ehkä vielä jonain päivänä Suomessakin. Belgeillähän tämä toimii aivan mainiosti.

Liityin muuten myös Suomen Collieyhdistykseen. Kasvattajan peruskurssikin on käyty, joten voisin periaatteessa hakea omaa kennelnimeä kohta, kunhan keksin vielä muutaman hyvän vaihtoehdon. Ehkä musta vielä jonain päivänä tulee kasvattaja.

Se niistä jalostusasioista tällä kertaa
ja vähän muita kuulumisia...

Kickbikella on muutama kerta käyty lenkillä, hauskaa hommaa. Kyllä vaatii kuntoa, että jaksaa potkia eteenpäin. Ehkä se siitä. Vielä en ole kiinnittänyt koira-adapteria, vaan Tosca on saanut vapaana juosta mukana. Saan opetella rauhassa ton härvelin hallintaa ensin. Kivaa sillä on kyllä mennä! Enemmän mun juttu kuin pyöräily.

Tosca on myös oppinut kierimään. Ja peruuttamaan pelkällä sanallisella käskyllä, tosin sitä pitää hioa jotain seinää vasten, ettei se kaarra toiseen suuntaan niin pahasti. Sellaisia temppuiluja me ollaan harjoiteltu. Pitäisi videoida joskus.

Viime viikolla käytiin tehokkaasti treenaamassa tokoa porukalla, ensin yhden pehkon kanssa ulkokentällä, sitten TAMSKin hallilla yhden nahkan kanssa (jossa T pääsi juoksemaan pari kertaa agilityputkestakin) ja sitten vielä siskoni corgin, Minnin kanssa. Treenit meni hyvin, mutta eipä se koetta pelastanut. Pitää kuitenkin yrittää jatkaa kimppatreenejä, koska on kivaa päästä höpöttämään koirista ja toki monesti saa myös arvokkaita vinkkejä toisilta.

Ollaan myös oltu kovin sosiaalisia! Tosca lenkkeili TAMSKin treenien jälkeen tyytyväisenä tämän itseään vanhemman nahkaherran kanssa sulassa sovussa ja seuraavana päivänä treffasi sattumalta ihan pikkuisen, juuri rokotukset saaneen soopelin nahkapennun ihan meidän pihalla! Apua miten söpö!!! Ja suureksi yllätyksekseni Toscahan meni pennun luo häntä heiluen ja antoi sen hyppiä naamaansa vasten ja heilutti vaan häntää sille ja nuuskutteli. Minninkin kanssa ralliteltiin taas pitkin metsiä. Toihan alkaa oleen ihan mukiinmenevän koirasosiaalinen! En voisi olla tyytyväisempi.

Tuleva kevät näyttää meillä kerrassaan hauskalta - ensi viikolla alkavan BH-kurssin lisäksi menin ja ilmoitin meidät viiden kerran agilitykurssille! Pitäähän sitäkin kokeilla. BH-koe meillä on näillä näkymin kesäkuussa. Niinkun, jos saadaan palikat kohdalleen. Se paikkamakuu on aika iso kysymysmerkki - pitkä aika, pitkä matka ja minä selin koiraan, samalla kun toinen suorittaa liikkeitä vieressä. Onneksi sentään "oma" tuttu ihana kenttä.

Saatiin myös mahdollisesti jälkitreeniseuraa, toivottavasti päästään siinäkin hommassa alkuun.

Myös muutto meillä on taas edessä, taisin aiemmin mainitakin. Touko-kesäkuun vaihteessa. Viimeksi muutettiin 1km, nyt sentään 8km. Mulla lyhenee matka sekä töihin, treenikentälle että vanhempien luo. Ja asunto on entistä isompi ja ympärillä hyviä, mulle jo osin tuttuja lenkkimaastoja.

Sellaisia tällä kertaa.
Toivottavasti kohta saisin valokuviakin.
(jos nyt edes joskus editoisin ne vanhat alta pois... köh...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)