8.4.2017

Toinen ALO3

1.4. meillä oli toiset tokokisat, Kangasalla, ulkona.
Sieltäkin ALO3.

Tällä kertaa yksilöliikkeitä ei nollattu, mutta sössittiin paikkamakuu. Eli...

Paikkamakuu 0 - vinkui, ulisi, nousi istumaan, jatkoi ääntelyä ja nousi seisomaan. Ärsyttää vietävästi, koska ensinnäkin, ei tuo ikinä treeneissä nouse paikkiksesta, vaikka vähän vinkuisikin ja toisekseen, jos oltais tästä saatu edes kutonen, olis ollut ykköstulos kädessä. Paikkis ei ole videolla.

Seuraaminen 8 - viimeisessä pysähdyksessä jäi pyörimään mun ympäri ja tuntui, etten saa sitä millään lopettamaan. Ei se tehnyt kuin kaksi kierrosta, mutta nolotti silti. Tätä(kään) ei tee ollenkaan treeneissä, mutta esim. viime kesän möllikisoissa teki enemmänkin. Eikä tuo seuruu nyt toki täydellistä ole muutenkaan.

Jäävä maahanmeno 10 - saatiin tuomarilta kehuja maahanmenon nopeudesta rotuihmettelyjen kera, vissiin nää on sit usein vähän hitaita putoamaan maahan?

Luoksetulo 8 - olisko äännellyt tässä(kin) ?

Kapulan pito 10 - mua pelotti ihan hulluna, että se pudottaa sen, mutta ei onneksi pudottanut.

Kaukot 10 - JES!

Estehyppy 6 - Muistaakseni haukahti, muttakun äänet ei kuulu videolla. Eteentulo oli myös ihan käsittämättömän vino ja siitä kun olisi pitänyt siirtyä sivulle, oli koira taas sen näköinen, että tätä ei muka olla koskaan treenattu. Justjoo. No, videolta näette paremmin.

Kokonaisvaikutus 8 - pistelapussa oikein lukee kokonaisvaikutuksen kohdalla "ääni" eli aika pitkälti ääntelystähän toi 2 pistettä lähti. Koira ei haahuillut liikkeiden väleissä juurikaan, mihin olen kovin tyytyväinen.

Kokonaispisteet 136 eli neljä pistettä alle kakkostuloksen ja tosiaan paikkamakuusta jäi kiinni se mokoma ykköstulos. Saattaa hiukan harmittaa.

Tuomarina Juha Kurtti ja kokeen järjestämisestä kiitokset Pirkanmaan käyttökoirayhdistykselle.


Joo eli se ääntely. Sen lisäksi että se kommentoi juttuja mun vieressä ollessaan, mikä on erikoista, se meni jotenkin pois tolaltaan aina kun jouduin jättämään sen vähän kauemmas. Tätä pitääkin nyt treenata ihan urakalla ja ollaan koko viikko treenattukin. Huomaa, ettei talvella ole kylmässä viitsinyt koiraa paljon makuuttaa (ja onhan se muutenkin vähän tylsä liike treenata, heh). Vaikka olishan sitä sit voinut tehdä vaikka paikkaistumisia tai jotain.

Kokeessa oli hirvittävä keli, varsinkin loppua kohti. Kylmä oli muutenkin, mutta paikkiksessa satoi lunta ja sen jälkeen alkoi sataa räntää/vettä. Veikkaan että kylmyys oli yksi juttu lisää siihen, miksi tuo paikkiksesta nousi, koska sillä oli selvästi kylmä. Mulla ei toki ollut sille edes takkia mukana, mutta alokasluokan jälkeen muiden osallistujien kanssa jutellessa yksi sanoi, että 52cm botin verkkoloimi olisi myytävänä, koska on hänen koiralleen aavistuksen pieni. No sepä lähti sieltä sitten mukaan ja koira nukahti takakonttiin takki päällä ennen kuin itse ehdin edes istua kuskin paikalle.

Mulla oli sormet ja varpaat niin jäässä, että ihan tosissaan sattui. Olin just vetänyt kickbikella molemmille nilkoilleni niin, että lenkkarit oli ainoat mitkä ei osuneet kipeästi. Ja oli mulla lämpimät hanskat, mutta ei näköjään riittävän lämpimät. Talvikengät ja topparukkaset pitää varmaan lisätä auton vakiovarustukseen, heh...

Nyt ollaan menossa taas kisoihin, tuttu halli Ylöjärvellä eli YLÖKKin halli, jossa käytiin mölleissä. Katsotaan mitä siellä saadaan aikaan. Tuomarikin on ekasta kokeesta tuttu Ilkka Sten. Tämän jälkeen ei olla sitten ilmoittauduttukaan mihinkään, mutta parin viikon päästä alkaa meidän kolmas BH-kurssi! Jospa siellä osaisivat vähän auttaa.

Palaillaan taas koekuulumisten kera.

2 kommenttia:

 1. Katsoin videon eilen, joten en varmaan ihan kaikkea muista. Mutta pistin merkille, että siirtymissähän Tosca tarjoaa sulle aktiivisuutta paikoin :) Nuuskuttelukin taisi olla vähempää kuin edellisellä koevideolla? Eli siellä on hyviä paloja! Ja se aktiivisuus on olemassa, kerran se kokeessa näkyy. Vahvista sitä todella paljon.

  Käys lukemassa se mun eka kommentti edelliseen koepostaukseen ajatuksella. Liittyen paikkikseen ja vinkumiseen. Tarkennan vielä tuota haukutussysteemiä: Kun koira haukutetaan vireen ollessa matala, koira oppii nostamaan vireen (mahdollisesti niin korkealle, ettei se kyseisen koiran kanssa oikeasti ole optimaalinen työskentelytila). Kun ajatus haukutuksesta ei koiralle ole vesiselvä, lähtee se nopeasti epävarmoissa tilanteissa (koetilanne) tarjoamaan sitä/ääntelee opitusti. Tämän takia en itse halua linkittää huonoa virettä ja haukkua toisiinsa. Kerran sen Raikulle tein ja totesin isoksi virheeksi. Haukutusta käytetään kyllä, koska se palkkaa koiraa, mutta haukutus tulee edelleen siitä, että koira nostaa itse ensin hyvän ilmeen -> haukutus -> palkka.

  Ja mitä noloihin tilanteisiin tulee, niin minä pääsin Raikun kanssa FMBB:n tokojoukkueeseen joitakin vuosia sitten. Oltiin varakoirakko ja päästiin tekemään nollakoiran suoritus alokkaaseen. Koko suoritus oli todella jäätävä. Koira haukkui mulle joka välissä, kun vire laski ja olin opettanut sen nostattamaan itsensä haukulla. Ei hyvä. Itsensä nolaaminen belgien MM:ssä siis koettu. Hävettää edelleen muistella suoritusta, mutta jälkeenpäin on kans opittu roppakaupalla. Pointtina edelleen: Noloja tilanteita sattuu kaikille. Koirat ei oo koneita ja niillekin sattuu aivopieruja :)

  Mainitsit edellisessä postauksessa, että jännitys katoaa kisaamalla: En allekirjoita. Tai joo, tavallaan kyllä. Mutta kokeilin kerran (kolme koetta n. 1,5 kk aikana) ja jännitys vain paheni. Yhdestäkään kokeesta ei tullut ykköstuloksia, mikä sai aikaan jäätävän morkkiksen. Pidettiin puolen vuoden luova tauko, treenailtiin hissukseen ja mentiin kisoihin. Saatiin aikaiseksi Nijin elämän yksi upeimmista koesuorituksista. Joskus, mun mielestä usein, paras lääke on pieni tauko, jolloin työstetään sekä sitä päänuppia, että niitä liikkeitä. Rehellisesti, jos tuloksia ei ala tulla, vika on myös siellä treeneissä ja koiran osaamistasossa. Ykkösiä ei kannata kurkotella, vaan eheitä koesuorituksia hyvällä fiiliksellä. Lisäbonuksena tulee ne ykkösetkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuuskuttelu yms katosi sillä, että en koske koiraan, heti kun taputan sitä tms, se sinkoaa etsimään palkkaa tms.

   Paikkikseen mennessä en ole koskaan haukuttanut, mutta joo, täytyy miettiä tätä asiaa uudelleen.

   Kolmansista tuli kans ALO3, samoja virheitä toistettiin kuin edellisissäkin. Kuulemma ulkoa katsottuna koiran fiilis näytti kuitenkin yksilöliikkeissä paremmalta. Nyt ei ole tiedossa kokeita, mutta BH-kurssi tosiaan alkaa, sieltä saa sitten varmaan taas jotain ideaa tokonkin puolelle, pitkälti samaa hommaahan siellä tehdään.

   Kyllä tässä taas huomaa, että opittavaa riittää.

   Poista

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)