13.4.2019

Ringa röntgenissä

Ringa kävi perjantaina läpivalaistavana.
Se on liikkunut oudosti jo pitkään.

No, päästän teidät jännityksestä,
ehjä kakara se on.

Ringa unten mailla

Ringalla oli tosiaan epäpuhtautta takajalkojen liikkeessä aikaisemmin. Kiitos kaverin, joka hoksasi sen videoista! Ero oli nimittäin sen verran pieni, ettei sitä ns. paljaalla silmällä erottanut, ainakaan kokemattomin silmin. Videolta sen pystyi huomaamaan, kun kykeni keskittymään vain takajalkojen liikkeen seuraamiseen, eikä tarvinnut samalla esim. kävellä itse.

Ringa oli viikon verran "vain pieniä kevyitä pissalenkkejä remmissä" -liikutuksella. Ravi parani, joskin takajalkojen liike oli silti jokseenkin jäykkää. Sen sijaan se edelleen laukkasi ns. pupulaukkaa, eli ponnisti molemmilla takajaloilla suunnilleen samanaikaisesti.
         Tämän lisäksi se on toisten koirien kanssa leikkiessä nostellut harjaa pepun päälle, mikä on myös jonkinlainen kipuoire - ehkä. Jotkut tekee sitä muutenkin. Missään vaiheessa se ei ole nuoleskellut tai järsinyt takajalkojaan mitenkään, jotka ovat yleisiä kipuoireita.

Mentiin siis lääkäriin. Painelussa löytyi jo kipeää vasemman takajalan etuosasta (kuva havainnollistaa). Lisäksi se halusi vetää jalan takaisin selvästi toisen puolen jalkaa aikaisemmin, kun sitä taivutettiin ylös tai taakse. Alueen lihaksista löytyi kireyttä ja vasen puoli oli "luisevampi" oikeaan verrattuna, eli se ei ole oikein käyttänyt sitä jalkaa kunnolla.

Kipukohta, suurinpiirtein (kuvassa Ringa tasan 5kk)

Käytiin ulkona katsomassa liikkeitä. Ravia eestaas. Siinä ei mitään sanottavaa. Mutta ai että mulla on kyllä pätevä pieni kakara, siinä se ravas vieressä, ei yhtään laukka-askelta, ei yhtään pomppua, ei lähtenyt hinaamaan sivulle tai eteen, eikä jäänyt jälkeen. Sen liikkeitä on oikeasti helpompi esittää kuin Toscan, joka höyryää vähän turhan vauhdikkaasti eteenpäin ja jää töpöttelemään lyhyttä ravia, jos sitä jarruttelee. Pysy Ringa sellaisena kuin oot!

Sitten pentuun vähän rauhoitetta ja röntgeniin. Olin huolesta soikeana. Pitkältä tuntuneen odottelun jälkeen eläinlääkärillä oli kuitenkin iloisia uutisia - kuvista ei löytynyt mitään hälyttävää. Lonkat olivat todella siistit ja tiiviit, selässä ei ollut mitään kummallisuuksia - mitä nyt yksi kylkiluupari puuttui, mutta se ei aiheuta koiralle mitään oireita sen enempää nyt kuin jatkossakaan. Eikä tämä myöskään rajaa Ringaa pois jalostuksesta, toki mielellään uroksen olisi sitten oltava tältä osin normaali.
      Täytynee kuvata tuon selkä sitten vähän myöhemmin ihan virallisesti, VA1 (tai VA0 rajatapaus-merkinnällä) sieltä tulee sitten tuon kylkiluujutun takia. Nyt kuitenkin, kun tiedetään jo tässä vaiheessa, miltä siellä näyttää, voin ehkä malttaa mieleni sinne 2v ikään asti luustokuvausten osalta, ja kuvauttaa sitten kerralla kaiken, kun saa ne kaikki selkälausunnotkin sitten. Eipä sitä alle 2v:nä jalostukseen käytetä, niin ei sillä ole väliä. Tällä tiedolla jo kelpaa treenata sinne asti huoletta - varsinkin, kun ei olla suuntaamassa agilitykentille.

Juuri rauhoituksesta herännyt reppana

Rauhoitettuna, kun lääkäri paineli kipeää kohtaa, oli Ringa ihan purrut. Tätä en ollut näkemässä itse. Hereillä ollessa se vain kääntyi katsomaan ja nuoli lääkärin käsiä, että et viittis hei, toi sattuu vähän. Mutta tuo on kuulemma ihan normaali reaktio rauhoitetulle koiralle, kun sattuu. Ja onneksi lääkärillä oli paksu huppari suojana, niin selvisi tästä pelkällä säikähdyksellä.

Eli tosiaan diagnoosiksi epäily, että on kasvukipuja/panosteiittia ja sitten toki sitä lihasjumia. Kotiin viemiseksi hyvin uninen ja sekava pentu, reilun viikon kipulääkekuuri ja ohjeistus liikkua nyt ainakin kipulääkityksen ajan kevyesti ja rauhallisesti. Ja soitella viikon kuluttua kuulumisia.
        Saatiin kuitenkin lupa osallistua viikon päästä collieiden uimapäivään, ja päästään Ringankin kanssa tutustumaan uimisen hauskuuteen koirauimalassa. Myös Tosca ja silloin vasta kotiutunut Varga pääsevät mukaan - luojan kiitos äiti lupautui apukäsiksi mulle. Tosca pääsee tekemään hienoja uimahyppyjä lelun perässä ja pennut pääsevät omalla tasollaan ja tyylillään tutustumaan veteen, talven lapsia kun ovat, eivätkä ole vielä luonnon vesiä tavanneetkaan.

Yritän myös saada sekä Ringan että Toscan hierottavaksi lähiaikoina, sitten kipulääkekuurin jälkeen. Nyt kun Ringa on kuvattu, niin sen ehkä uskaltaa joku koirahieroja ottaa hierottavaksikin, vaikka on pentu. Eri asia, miten se malttaa maata kyljellään hierottavana, kun ihmiset on vaan niiiiiiin kivoja!

Minä itse sen sijaan... Sain synttärilahjaksi kahden kerran hierontalahjakortin! Ai että tulee tarpeeseen, minullekin. Mitäs me lihasjumiset... Pitää kyllä heti varata aika ensimmäiseen hierontakertaan, jos pääsisi jo vaikka heti ensi viikolla!

Autossa

Seuraavaksi meillä tapahtuu:
19. pvä meille saapuu pikkupiraija Varga
20. pvä koirauimalaan
24. pvä kyseinen piraija täyttää 2kk
27. pvä Ringa täyttää PUOLI VUOTTA, jestas, mihin tää aika menee...

Sitten onkin vappu ja sen jälkeen Hau-Hau DogShow täällä Tampereella, johon ajattelin mennä turistina pyörähtämään. Ringakaan ei vielä pääsisi pentuluokkaan, kun on alle 7kk. Ei sillä, muutenkin käydään mielummin vain mätsäreissä treenaamassa ja sitten suoraan junnukehiin myöhemmin, pentuluokan osallistumismaksulla kun käy aika monet mätsärit.

Vähän olen haaveillut messaria. Mulla olis kaks junnua sinne, Ringa olis 13kk ja Varga juuri täyttänyt 9kk. Jaiks! No, kerrankos sitä... Jos vaan saa jonkun kivan apulaisen, kun en voi kahta koiraa esittää samaan aikaan. Ja jos Varga osaa yhtään esiintyä - tuo olisi sille ensimmäinen mahdollinen näyttely. Eli paljon mätsäreitä alle kesällä... Ringa nyt on ihan ammattilainen, tällä suurella kahden treenikerran ja yhden mätsärin kokemuksellaan, kuten eläinlääkärilläkin huomattiin - automaattipentu.

Ringa kotona, jo vähän paremmin hereillä

Sain nyt edes muutaman hassun kännykkäkuvan postausta piristämään, kun sattui muutama tältä lääkärireissulta olemaan. Pitäisi noita "kunnon kameralla" otettuja myös editoida, kun ehtisi ja jaksaisi. Niitäkin meinaan on, useampi kansiollinen - on Ringa kera Minni-corgin ja Ringa colliepentutreffeillä ja sitten vielä Ringa ja Tosca lumessa riehumassa. Ainakin, vähintään.

Nyt pitääkin sitten keskittyä (uudelleen) tekemään asunnosta pentuturvallista. Onneksi Ringalta jäi pissa-alustoja ja pienempi kuppi ja lämmintä vaatetta, kovin paljoa ei ole tarvinnut uutta pentua varten shoppailla, mitä nyt muutaman pannan ja remmin voin ehkä myöntää hankkineeni. Oli niin hyviä alennuksia...

Palaillaan asiaan Vargan kotiutumisen jälkeen... Jos mulla on sormet tallella, joilla kirjoittaa.

Instagrammissa ajankohtaisempia kuulumisia:
@sopivansmoothcollies

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)