12.11.2020

Tasontarkastus!

Ensi vuonna on tarkoitus suunnata kisoihin KAIKKIEN kolmen koiran kanssa, joten on paikallaan tehdä pieni tarkistus siihen miten liikkeet sujuu tällä hetkellä ja mitä pitää vielä treenata...

Yritän kirjoitella rallysta liikkeitä vähän tiivistellen ylös... Ei niin helppo homma kuin tokossa, jossa on tietyt liikkeet, mutta yritetään. Ja värikoodaan otsikot, jotta ette mene sekaisin mistä koirasta kyse.

Kuvitukseksi kaivoin vanhoja treenikuvia, kun ei nyt oo uusiakaan tarjolla.

PikkuVarga treenaamassa 2019 kesällä.

Toscalle on ensisijaisena tavoitteena lähteä tavoittelemaan rallysta ensimmäistä koularia eli RTK1. Toisena tavoitteena on päästä tokon avoimen luokan kimppuun ja saada joskus se TK2.

Ringalle on myös tavoitteena lähteä tavoittelemaan sitä RTK1:stä, mutta kunhan nyt päästään ensin yksi kisa hyväksytysti läpi, niin katsellaan sitä lisätreenin tarvetta sitten. Toissijaisena tavoitteena se voisi suorittaa BH:n. Kolmantena optiona sille on tokon alokas, mutta en nyt vielä mene vannomaan että ollaan sinne valmiita ensi vuonna.

Vargalla tavoitteena olisi lähteä tokon alokkaaseen, sillä alkaa olla sinne kivasti pohjia tehtynä jo. Lisäksi haluaisin saada sille sen BH:n. Ihan hupijuttuna se vois kokeilla rallyakin kisata, jos kisakärpänen puraisee, mutta en ota sitä Vargan kanssa niin tosissaan.

Näiden "normaalien lajien" lisäksi katsellaan kesällä miten vepehommat lähtee sujumaan ja mietitään saisko noi kaks vepeilijää (Tosca ja Varga) myös joskus sen vepen soveltuvuuskokeen tehtyä. Voi olla, että ei vielä ens vuonna.

Tosca siskoni kanssa treenaamassa rallya 2019 kesällä.

TOSCA
Rally-toko ALO

Seuraaminen yleisesti
Ihan järkyttävän levällään. Edistää ja säätää ties mitä. Mut kyllähän se nyt rallyn alokkaassa välttää, ja vähän paranee kun aktiivisemmin treenataan. Myöskään juoksu tai hidas ei ole ongelma, nämähän on kaikki tokosta ja pk-tottiksesta Toscalle ihan tuttuja juttuja.

Käännökset (90º, 270º ja täyskäännökset)
Käännökset sujuu siinä missä seuruukin, enkä usko että nämä on meille ongelma, koska kääntymistä on treenattu PALJON.

360º oikeaan ja vasempaan
Kunhan mä teen riittävän reippaasti ton vasemmalle pyörimisen, niin Tosca ei vedä pyllyä maahan ja kaikki toimii hienosti ja oikealle piece of cake.

Askel oikealle
Ainakin paikallaan se toimii mutta täytyy vielä testailla vauhdista... En usko että on maailmaa mullistava ongelma.

Spiraalit, pujottelu yhteen suuntaan, pujottelu edestakaisin ja kahdeksikko
Seuraamista ja kääntymistä, wow. Niin kauan kun minä pysyn kartalla siitä mitä ollaan tekemässä, niin ei näissä liikkeissä ole ongelmaa.

Eteen istumiset ja eri puolilta sivuille, liikkeelle ilman että koira istuu perusasentoon
Eteen istuminen onnistuu apuaskeleella, ja sehän on alokkaassa ihan sallittu. Sivulletuloja kahdella eri tavalla pitää vielä selkeyttää käsimerkein, mutta se osaa kyllä molemmat - ilman käsiapua se arpoo itse kumman haluaa tehdä ja nyt pitää vaan varmistaa että se sitten tottelee niitä käsimerkkejä siitä, että kumpi tapa sen pitää valita. Ja liikkeelle pitää lähteä rivakasti niin, että se ei ehdi istua, koska sehän istuu, jos mä en liikahda.

Eteen istumiset ja eri puolilta sivuille, koira istuu lopussa perusasentoon
Helpottaa, kun koira saa istua siihen sivulle, koska mun ei tarvi olla niin nopea ja ajoittaa liikkeellelähtöä niin hyvin. Erityisesti kuitenkin treeniä vaatii se, että mä opin erottamaan nää samantyyliset kyltit toisistaan myös siinä kisajännityksessä...

1 askel, 2 askelta, 3 askelta, joka välissä perusasento (alkaa perusasennolla)
Helppo nakki.

1 askel, SEISO, 2 askelta, ISTU, 3 askelta MAAHAN (alkaa perusasennolla)
Tehdään jäävien tapaan, niin ei ole ainakaan tähän mennessä ollut ongelma.

Eteen istu, ohjaaja peruuttaa: 1 askel, 2 askelta, 3 askelta
Helppo.

Istumisesta juosten liikkeelle
Helppo.

Kierrä koiran ympäri, koira istuu tai makaa kyltistä riippuen, makuuversiossa koira istuu ensin perusasentoon
Helppo.

Perusasento, maahan
Helppo, ainoastaan liikkeellelähdössä täytyy olla reipas, että Tosca lähtee suoraan maasta seuraamaan, eikä nouse istumaan ensin ja se koskee kaikkia näitä liikkeitä jotka loppuvat siihen liikkeellelähtöön suoraan makuulta.

Vauhdista maahan
Jäävä maahanmeno ilman, että ohjaaja jatkaa matkaa, joten ei ongelmaa. Muuta kuin tuo edellisessä mainittu liikkeellelähtö suoraan makuulta!

Vauhdista istu
Perus tokokoiran pysähtyminen ja perusasento, ei vaadi edes erillistä käskyä.

Koira kiertää ohjaajan
Ollaan treenattu tätä paljon, koska tämä on oikeastaan ainoa juttu mitä Tosca ei ollenkaan osannut tokopohjalla tehdä ja se osaa tämän, ainoa haaste on se vieressä oleva kylttiteline, joka tuntuu erityisesti tässä liikkeessä olevan joskus ylitsepääsemätön häiriö. Tosca saattaa esim. yrittää kiertää sitä kylttitelinettä tai muuta jännää. Mun täytyy muistaa jäädä itse tarpeeksi kauas mokomasta houkuttimesta. Liikkeellelähdössä pitää myös olla reipas, jotta Tosca ei ehdi istua sivulle, mutta tämän liikkeen kohdalla se ongelma on jotenkin superpaljon pienempi kuin muissa liikkeellelähdöissä.


Yleisestihän meillä on Toscan kanssa ongelmana mun kisajännitys, joka vaikuttaa koiraan ja toivotaan, että päästään sitä vähän purkamaan "rennommissa" rallykisoissa - lähinnä siis sen osalta, että koiralle saa puhua ja antaa niin paljon käskyjä kun haluaa. Joten voin toivottavasti tsempata Toscan sen radan läpi kehumalla sitä riittävästi.

Muuten meillä on rallyssa ongelmana lähinnä se, että mä en ole tehnyt ratoja kuin muutaman ja eksyn sinne radalle (= en opi sitä rataa ja lähden esim. kahdeksikosta väärään suuntaan) ja en osaa kylttejä ulkoa, joten joudun pysähtelemään ja lukemaan ja pohtimaan niitä kylttejä, kun ne ei ole selkeänä mun päässä valmiina. Eli RATATREENIÄ, PALJON.

Yksi ongelma on sitten se remmi. Mä sählään sen remmin kanssa aina ja poikkeuksetta ja Tosca ei jotenkaan oikein toimi niin hyvin remmissä... Sekin tosin saattaa olla ihan mun päässä! Mutta ehdottomasti ratatreeniä ja yksittäisiä liikkeitä pitää muistaa tehdä runsaasti sen remmin kanssa (erityisesti kaikkea missä koira kiertää mua jotenkin ympäri, että pitää vaihtaa remmiä kädestä toiseen).

Toscan seuruuta (edistää...) kesältä 2020


Toko AVO

En pidä maailman varmimpana asiana tämän luokan korkkaamista ensi vuonna, mutta aina voi yrittää! Toscan kanssa on kuitenkin tavoitteena saada vielä se TK2 suoritettua.

Paikkaistuminen 1min, 3m välit muihin koiriin, 15m päässä ohjaajasta
Paikkis yleisesti on meidän ongelmaliike, jos meidän alokasluokan kokeita katsoo. Ääntelyä ja ylös nousemista pääasiassa. Istuessa ei sais nousta eikä mennä maate. Täytyy treenata porukalla PALJON.

Seuraaminen, meille uutena juosten käännös oikeaan ja peruutus 2-3 askelta
Kuten jo ylempänä käsitelty, seuruu on enempi vähempi levällään. Meille "uudet" osat eli käännös juosten ja parin askeleen peruutus ovat asioita joita täytyy treenata, mutta en usko niidenkään olevan suuri ongelma. Ainakin yhden askeleen se peruuttaa ihan ok ja kääntyykin varmaan ihan kivasti, ehkä vähän löysästi (niinkun muutenkin oikealle...) kunhan vaan en juokse liian kovaa.

Jäävät, voi olla mikä tahansa kolmesta asennosta
Tosca osaa nämä hyvin ja nykyään erottelee ne ihan superisti, joten pidetään vaan sitten sormet ristissä että se kisajännitys ei saa sitä valitsemaan väärin.

Luoksetulo, koira makaa, matka 20-25m
Ei ongelmaa, ellei se sitten päätä nousta istumaan... Mutta ei se ole paikkiksessakaan heti noussut, vasta hetken makoiltuaan kun epävarmuus siitä mitä tässä pitikään tehdä alkaa iskeä tajuntaan.

Ruutu, matka ruutuun 15m
Tosca on nähnyt ruudun ehkä kolmesti elämässään ja sillä ei ole minkään valtakunnan hajua siitä, mitä sen ruudun kanssa kuuluisi tehdä, joten tämä on ehdottomasti se meidän isoin puuttuva palanen, joka PITÄISI ottaa tehotreeniin! Mut ku mä en yhtään tykkää opettaa ruutua...

Kaukot, maahan-istu-maahan-istu-maahan, etäisyys 5m
Kaukoissa meillä on ISO mielentilaongelma. Alokkaan kaukot vielä menis, mutta Tosca jostain syystä kokee ahdistavana (kokee tehneensä jotain väärin) kun se istumaan nousun jälkeen käsketään takaisin maahan. Joten tässä kun sitä joudutaan jumppaamaan kahdesti edestakaisin, se ahdistuu ihan sikana. Sille ei ole kuitenkaan ongelma mennä liikkeen alussa maahan. Jos tämä mielentilaongelma saataisi  ratkaistua, ei kaukoissa olisi mitään muuta ongelmaa! Jostain syystä myös seiso-maahan -vaihto toimii ilman ongelmaa, mutta istu-maahan on paha.

Ja tässä täytyy nyt siis vielä huomauttaa, että mä en ole tuota koiraa mitenkään rankaissut/kieltänyt/torunut/moittinut/younameit mistään tähän liittyvästä, enkä oikeasti tiedä, mistä se on keksinyt tämän jutun. Ainoastaan se, että olen käskenyt sen  takaisin maahan, jos se on itsekseen noussut ylös sieltä, oli liike sitten mikä hyvänsä. Joskus vuosia sitten se teki tosi hyvällä fiiliksellä ja reippaasti nämä vaihdot, mutta nyt olen jo pari vuotta tosiaan paininut tämän ongelman kanssa. Nyt niistä pitäis jotenkin taas tehdä tästä kivaa ja siistiä, mutta en tiedä miten, kun tuntuu että kaikki keinot on jo käytetty. Vaikka mä hyppisin riemusta ja heiluttelisin nakkeja ja leluja, niin se ahdistuu siitä istu-maahan -vaihdosta silti. Oon palkannut jokaikisestä vaihdosta ihan superisti, suuntaan tai toiseen, oon palkannut PELKÄSTÄÄN maahanmenosta, en muista vaihdoista ollenkaan, ja silti vaan se ahdistaa.

Kun vaan keksisi, että mitä sitä on itse tehnyt tässä asiassa väärin, niin vois olla helpompi myös keksiä miten se korjataan...

Estenouto
Eiköhän me tää osata. Ainoana ongelmana voi tulla lähtöhaukahdus, koska noutaminen JA hyppääminen on Toscan mielestä ihan sikasiistii ja jo pelkkä nouto on sellainen äänihuulia avaava liike...

Merkin kierto
Siis Tosca RAKASTAA, mikä saattaa (jälleen) purkautua haukahduksena liikkeelle lähtiessä. Kunhan tötteröt (niitähän kuuluu nykyään olla useita) on riittävän korkeita, se ei yritä hypätä niiden yli tai kaada niitä. Pitää vielä treenata erilaisilla useamman tötterön comboilla, koska se on meille vielä uutta, mutta eiköhän se siitä. Kunhan saa sen ymmärtämään, että ne KAIKKI tötteröt pitää kiertää, eikä pujahtaa sieltä jostain välistä... Ennemmin tämän liikkeen vahvuus on meille heikkous ruudussa, koska Tosca mieluusti lähtis vaan kiertämään niitä ruudun kulmissa olevia tötteröitä (tai jotain muuta vapaavalintaista objektia kentällä).


Meidän isoin ongelma tokossa on ruudun täysi puuttuminen meidän liikevalikoimista ja mun kisajännitys. Ja kaukojen mielentila. Tekemistä riittää, mutta toivottavasti me päästään vielä tokoakin starttaamaan, jos ei tänä vuonna niin seuraavana. Tosca täyttää ensi kesänä 8, eli ei se nyt ole collielle vielä ikä eikä mikään tokokokeita ajatellen.

Ringa treenaamassa kesällä 2019.

RINGA
Rally-toko ALO

Seuraaminen yleisesti
Vielä aika vaiheessa... aika pahastikin. Kyllähän se käsikosketuksen avulla tuossa sivulla töpsöttää, että ei se kai niin hirveän työn takana ole saada rallyn alokkaasta läpi, mutta kyllähän se nyt vielä paljon työtä vaatii. Mitään käännöksiä tai juoksua ei olla juuri tehty. Mulla on seuruun opettamiseen kammo, kun "pilasin" Toscan seuruun...

Käännökset (90º, 270º ja täyskäännökset)
Ollaan treenattu ihan naurettavan vähän noita ysikymppisiä ja ei käytännössä ollenkaan noita muita... Hups!

360º oikeaan ja vasempaan
Ei olla treenattu vielä ollenkaan tämmösiä...

Askel oikealle
Tän uskoisin olevan ihan ok, koska meidän seuruutreenit on käytännössä aloitettu tekemällä tätä.

Spiraalit, pujottelu yhteen suuntaan, pujottelu edestakaisin ja kahdeksikko
Kunhan seuruu ja käännökset onnistuu, niin näissä ei ongelmaa.

Eteen istumiset ja eri puolilta sivuille, liikkeelle ilman että koira istuu perusasentoon
Jonkun pitäis opettaa Ringalle toi eteen istuminen. Sivulletulo kummalta tahansa puolelta onnistunee käsiavulla melko helposti, oikealta puolelta ohjaajan kiertämisen tapaan. Ja sit vaan reippaasti liikkeelle, ennen kun se istuu.

Eteen istumiset ja eri puolilta sivuillekoira istuu lopussa perusasentoon
Tässä täytyy huomioida (mahdollisesti käskyttää) se, että se varmasti sitten myös istuu siinä lopussa, ennen kun lähtee liikkeelle. Täytyy muistaa tehdä RAUHASSA, ei ole kiire, ei kilpailla ajasta!

1 askel, 2 askelta, 3 askelta, joka välissä perusasento (alkaa perusasennolla)
En usko olevan suuri ongelma.

1 askel, SEISO, 2 askelta, ISTU, 3 askelta MAAHAN (alkaa perusasennolla)
Istuminen on helppo, kaikki muu on PAHASTI vaiheessa.

Eteen istu, ohjaaja peruuttaa: 1 askel, 2 askelta, 3 askelta
Kunhan jaksan opettaa sen eteen istumisen, niin ei tässäkään pitäis olla mitään ongelmaa.

Istumisesta juosten liikkeelle
En jaksa uskoa että on ongelma, vaikka ei tätä ole tehty. Juoksen sen verran hitaasti kuitenkin. Eli kunhan seuruu ja juoksuvauhti muuten on ok, niin eiköhän tämäkin onnistu.

Kierrä koiran ympäri, koira istuu tai makaa kyltistä riippuen, makuuversiossa koira istuu ensin perusasentoon
Tämä me osataan!

Perusasento, maahan
Onnistuu, kun saa kädellä ohjata koiraa ja kumartuakin vähän, kuten ilmeisesti alokkaassa saa.

Vauhdista maahan
Tätä täytyy treenata ja voi vaatia aika vahvaa käsiapua.

Vauhdista istu
No perusasento, wau...

Koira kiertää ohjaajan, koira ei istu perusasentoon
Hei tätä me ollaan oikeesti treenattu!!! Ringa osaa tän ihan kivasti.


Noin niinkun yleisesti koen että ongelmaksi saattaa muodostua Ringankin kanssa mun kisajännitys. Sekin on ohjaajapehmeä koira, kuten Tosca. En tiedä yhtään miten mun jännittäminen siihen vaikuttaa, mutta täytyy toivoa että saan sen tsempattua rallyssa radan läpi höpöttämällä sille iloisesti koko suorituksen ajan.

Onnekseni Ringa on erittäin hyvin sosiaalisesti palkkautuva koira, joka tekee ihan tekemisen ilosta, kunhan asiat ovat sille riittävän selkeitä ja helppoja, joten en usko että radan tekeminen ilman palkkaa muodostuu minkäänlaiseksi ongelmaksi Ringan kanssa. Häiriössä meidän sen sijaan pitäisi treenata PALJON, koska kokeissa ei ikinä tiedä mitä siellä kehän ulkopuolella tapahtuu.

Joitain juttuja, kuten eteen istumista, seisomista (onneksi vain yhdessä kyltissä!) ja maahanmenoa erityisesti vauhdista, täytyy treenata kyllä. Ja siis eteen istumisesta ja seisomisesta (vaikka niitä ON treenattu) ei tunnu Ringalla olevan mitään kunnollista ajatusta päässä, joten ne täytyy ottaa tehotreeniin.

Mutta mikä ihme käskysanaksi eteen istumiselle? Siis tokokoiralle, jonka ajattelin opettaa luoksetulossa tulemaan suoraan sivulle... Palveluskoirat tulee eteen istumaan ja siirtyy siitä sivulle, mutta Ringan kohdalla tälle ei ole mitään tarvetta, sen ainoa mahdollisuus palveluskoirapuolella on peltojälki, jossa EI ole tottista ja BH:n pääsee läpi millä tahansa luoksetulotyylillä.

Loppuhuomautuksena vielä se, että Ringa ei ole käytännössä juuri ollenkaan treenannut remmissä ollessaan, mutta en silti usko sen muodostuvan sille ongelmaksi.

Ringa treenaamassa 2-vuotiaana (syksy 2020)

BH

Ringalla BH:ssa varmasti haasteita tulee tuottamaan se, että se on jo ylipäätään kokonaisuutena aika pitkä ja puuduttava, ja sen lisäksi paikkis ja henkilöryhmä. Mutta erityisesti se vireen kesto ja pitkän seuruukaavion suorittaminen, huhhuh.

Ringa on ehkä Toscan tapaan ennemmin sitä laatua, joka ahdistuu siitä yksin paikallaan makaamisesta ja lähtee hiippailemaan mun luo. Se ei hirveämmin kuitenkaan välitä niistä muista koirista, mutta sen toisen koiran juokseminen (luoksetulo) vieressä voi olla sellainen ongelmakohta siinä paikkiksessa kyllä, joka aiheuttaa jotain reaktioita. Ringan paikkis (häiriössä) on kuitenkin vasta niin alkutekijöissään, että en osaa sanoa mitään varmaa.

Henkilöryhmässä sillä ei ehkä ole hirveän suurta ongelmaa, kunhan ylipäätään treenataan sitä. Tähän mennessä ei olla treenattu. Ringa tykkää ihmisistä, mutta mä olen sille kuitenkin aina se ykkönen, joten riski että se lähtisi vielä treenaamisestakin huolimatta moikkailemaan niitä ihmisiä ei ehkä ole ihan niin suuri kuin eräällä mustalla......... Kunhan se tosiaan ensin ylipäätään tottuu siihen, että niitä ihmisiä on siellä treenikentällä ja niiden läheltä kuljetaan. Ollaan treenattu niin paljon yksinään.

Kaupunkiosuudella sitä pysähtyvää autoa täytyy treenata, en tiedä yhtään miten Ringa siihen reagoi, mutten pidä sitä sen kohdalla suurena ongelmana ja kaikki muu sille tuntuisi tässä arjessa kaupunkiolosuhteissa kulkiessa olevan ihan ok. Mutta sitten kun joku puhuu mulle (sieltä autosta) ja mä vastaan, niin mun koirilla on tapana ajatella että JEE toi on meidän uus paras kaveri ja sitä täytyy mennä moikkaamaan. Tämä ongelma on tosin ehkä isompi noiden kahden muun kohdalla ja Ringa vaan hengaa siinä mukana.

PikkuVarga treenaa, kesä 2019

VARGA
Toko ALO

Paikkamakuu 1min, 4m välit muihin koiriin, 15m päässä ohjaajasta
Joo siis kyllä se paikallaan pysyy, mutta vieraiden koirien kanssa ei olla treenattu tätä YHTÄÄN. Eli ryhmäpaikkikset tehotreeniin!

Seuraaminen, käännökset oikealle ja vasemmalle, täyskäännös, pysähdys, juoksu ja hidas ilman käännöksiä.
Seuruu edistyy hiljaksiin, mutta vaatii vielä työtä. Edistyy kuitenkin. Täyskäännöstä ei olla treenattu ja juoksuakin tosi vähän, mutten usko vauhdin olevan ongelma, kunhan seuruu muuten saadaan kasaan.

Jäävä maahanmeno
On hyvin alkuvaiheissa ja seuruun "keskellä" maahanmeno vaatii paljon apua, vaikka muuten maahanmenossa ei ole mitään ongelmaa vauhdistakaan. Jäisi myös mielellään seisomaan, vaikka jäävää seisomista ei oikeasti ole treenattu kun KERRAN.

Luoksetulo, matka 15m
Ei muuta ongelmaa, mutta loppuasento (eteen istuminen, koska palveluskoira) ja siitä sivulle siirtyminen ei ole vielä hallussa.

Kapulan pito, 5sec
Etenee aivan mahtavasti! Varga on kapulan lisäksi pitänyt mm. pahvin palaa, kynää, hammasharjaa, mandariinia, vaahteranlehteä, keppejä, käpyä... Eikä mälvää!

Kaukot, maahan-istu-maahan, etäisyys 2m
Enää se etäisyys puuttuu, muuten se tekee istu-maahan-istu -vaihdot tosi kivasti. Mutta vain tossa mun edessä, eli se täytyy vielä opettaa pysymään kauempana, siellä mihin sen jätän, ja ettei valuisi sieltä lähemmäs.

Hyppy
En näe suurempaa ongelmaa, se vähä mitä on hyppyjuttuja tehty, se on hypännyt ihan mielellään tommoiset "helpon korkuiset" esteet, ja rupeaa kiertämään esteen vasta kun korkeus nousee liikaa. Mutta tätäkin pitäisi tehdä ihan oikealla korkeudella ja samaan tyyliin kuin kokeessa, että MINÄ saisin varmuutta siihen että se tosiaan hyppää eikä keksi kiertää sitä estettä.

Eli toisin sanoen, onhan siinä vähän vielä joka asiassa jotain hiomista, mutta ei nyt loppujen lopuksi niin kauheasti. Seuruussa apukädestä eroon pääseminen erityisesti käännöksissä on isoin ongelma, ehdottomasti. Ja kun mulla on se kammo siihen seuruun opettamiseen muutenkin...

Yleisesti häiriössä toimimista ja palkattomuutta pitää treenata, erityisesti näitä kahta yhdessä ja koiran ääntelyyn kiinnittää huomiota, jos sitä alkaa esiintyä.

Toisin kuin Toscan ja Ringan kanssa, en usko että mun kisajännitys vaikuttaa Vargaan hirveästi. Se on selvästi kovempi kuin nuo kaksi. Kunhan mä sanon käskyt ja toimin muutenkin suunnilleen samanlailla kuin treeneissä, ei pieni jäykkyys tai jännittäminen uskoakseni ole automaattinen katastrofi.

Varga 1v treenaamassa (kevät 2020)

BH

Sen jälkeen kun saadaan seuruu ja muut tokon alokkaan liikkeet kasaan, on BH:ssa kompastuskivenä seuruukaavion pituuden lisäksi ehdottomasti henkilöryhmä, koska ihmiset on siistejä ja niitä olis maailman siisteintä mennä moikkaan. Varga on just sellanen koira, joka kävis moikkaamassa vaikka jokaista maailman ihmistä jos vaan päästäis. Onhan sillä hallintaa ja ylipäätään motivaatioo mua kohtaan sen verran, että ei se lähde niiden muiden ihmisten luo johonkin toiselle puolelle kenttää, mutta sit ku mennään ihan siihen puolen metrin päähän niin voi vähän maltti pettää. Ja Varga on vähän sellainen, että säännöt ei hirveästi sen mieltä paina siinä hetkessä, kun se jotain keksii ja se saattaa tosiaan keksiä moikata sitä kivaa ihmistä siellä henkilöryhmässä, vaikka se ei KOSKAAN olisi ollut sallittua. Mutta tätä ei tosiaan olla käytännössä ollenkaan treenattu, että ehkä se siitä treenaamalla lähtee sujumaan...

Lisäksi paikkis vaatii varmasti paljon treeniä, kun toinen koira tekee mm. luoksetulon siinä vieressä. Varga on onneksi ja valitettavasti tosi koirasosiaalinen, eli sillä on iso riski että se lähtee moikkaamaan toista koiraa, mutta toisaalta se on onneksi niin sosiaalinen, että se tuskin aiheuttaa tai ainakaan aloittaa mitään tappelua. Mutta sen ensisijainen vaihtoehto, jos se paikkiksesta lähtee, on ehdottomasti mennä sen toisen koiran tai ihmisen luokse, siinä missä Toscan kanssa pystyi luottamaan siihen, että jos se sieltä lähtee, se tulee mun luo.

Kaupunkiosuudella täytyy treenata sitä, että sen pysähtyvän auton ikkunasta ei yritetä loikata sisään... Muuten kaikki kaupunkihommelit on meillä kaupunkiasujilla aika hyvin hallussa. Ja toisaalta, en kyllä ole tähän mennessä kuullut vielä yhdestäkään koirasta, joka olisi tottiksen päässyt läpi ja reputtanut kaupunkiosuudella.

Varga treenaa kapulan pitoa, kesä 2020

BH-juttuja en jaksanut ruveta erittelemään liikkeittäin, kun eipä siellä tottiksessa nyt tule juuri uutta verrattuna tokon ja rallyn liikkeisiin. BH-kokeessa taas sitten on se kokonaisuus, suorituksen pituus ja puuduttavuus, joka on enemmän ongelma kuin se tekninen osaaminen. Onneksi BH-kokeet on ajankohtaisia vasta kesällä/syksyllä, mutta noita rally- ja tokokokeita alkais oleen ihan kivasti heti tossa alkuvuodesta. Esim. Collieiden 2020 rallymestaruudet, jotka siirtyivät marraskuulta helmikuulle ja ajateltiin ainakin Toscan kanssa pyrkiä sinne. Ehkä Ringankin, jos saan sen liikkeet raavittua kasaan.

Sellaisia juttuja. Onpahan treenattavaa, ja nyt jotain tavoitteitakin mihin pyrkiä! Nostaa kyllä heti motivaatiota, kun on jotain konkreettisempia tavoitteita. Täytyisi ehdottomasti saada jotain treenivideoita otettua, mutta nyt tuntuu olevan 24/7 pimeetä, märkää ja inhottavaa, joten ulkona kuvaaminen on vähän plaah. Meillä on onneksi kerran viikossa hallivuoro, että ehkä siellä saisi jotain videopätkää otettua, kun vaan muistaa ottaa puhelimelle jalustan mukaan.

On meidän tekemisessä tosiaan hirveesti hyvääkin, kaikkien kolmen koiran kanssa ja tykkään kaikista kolmesta ja niiden kanssa treenaamisesta paljon, vaikka ovatkin kaikki keskenään aivan erilaisia. Mutta onhan ne vielä vähän raakileita, nuoret varsinkin, ja Toscan kanssa on sitten muita haasteita, kuten se huonosti opetettu seuruu (edistäminen) ja mun kisajännitys.

Mutta olishan se nyt tylsää, jos kaikki olis helppoo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huom! Kommentit julkaistaan vasta hyväksyntäni jälkeen :)